Merkez Bankası’nda Dolar Arayışı! Yabancı Yatırımcıya Yönelik Yeni Kampanyalar Gelecek!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), döviz rezervlerinde meydana gelen azalma ve yükselen cari açık sebebiyle döviz arayışlarına başladı. Meydana gelen bu ihtiyacı yabancı yatırımcılar üzerinden karşılanması üzerine çalışmalara başlandı.

Merkez Bankası Çalışmalara Başladı

Bloomberg’in yaptığı haberde konuyla yakından ilgili bir kaynağın bilgi aktardığı söylendi. Haberin içeriğine göre TCMB döviz kazanmak için yabancı yatırımcılara yönelik birkaç plan üzerinde çalışıyor.

Swap Kanalı ile Lira Fonlaması

Çalışmalardan bir tanesinin, yabancı yatırımcılara lira fonlamaları için para takası yani swap kanallarının kullanılması olduğu söylendi. Ancak bunun gerçekleşmesi için devlet tahvillerine yatırım yapılması şartı getirilmesi bekleniyor. TCMB tarafından yapılan bu plana göre, en az iki yıl vadeli tahvillere yatırım yapılması şartını gerçekleştirilen yabancı yatırımcılara swap kanalı aracılığı ile lira verilecek.

Sıfır Faizli Türk Lirası

Bununla birlikte açıklanan bilgilere göre, yabancı yatırımcılara verilecek olan lira için faizin yüzde 0 olmasının beklediği söylendi. Ayrıca gerçekleşecek bu yatırım kapsamında, dolar cinsinden vade sonu yüzde 4 getiri garantisinin verilmesi gündemde. Yapılan açıklamalara göre Merkez Bankası’nın çalışmalarının hali hazırda devam ettiği, ilerleyen dönemlerde yapılan bu planların detaylarında değişikler gelmesinin muhtemel olduğu bildirildi.

Döviz arayışı konusunda çıkan bu haberlere Merkez Bankası tarafından herhangi bir yorum yapılmadı.

Yabancı Yatırımcı Kısıtlamaları 2018’de Başlamıştı

Merkez Bankası, daha önce 2018 yılında yabancı yatırımcıların Türk Lirası’na olan erişimini önemli ölçüde kısıtlamıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bu hamlesi döviz kurunda gerçekleşen inişli çıkışlı fiyatlamalardan hemen sonra gerçekleşmişti. Yabancı yatırımcının liraya olan erişimine getirilen bu önemli kısıtlamaların, Türk Lirasında meydana gelen bu fiyat oynaklığını azaltması hedeflenmişti.

Hisse ve Tahvil Stokları Dip Yapmıştı

Ancak 2018 yılında yapılan bu hamleler başka yan etkilere sebebiyet verdi. Özellikle tahvil ve hisse stoklarında önemli düşüşler yaşandı. Hatta tarihin düşük seviyelerine gerilediği görüldü.

Exit mobile version