Ekonomi

Merkez Bankası’ndan açıklama: Mevduat faizlerine sıkı takip geliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun toplantısıyla ilgili özet metin yayımlandı. Banka, enflasyon tahminlerini paylaşırken, “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılık gözden geçirilecek” açıklamasını yaptı. Ayrıca, kredi kartları, mevduat ve ihtiyaç kredisi faizlerine dair verileri paylaşan banka, mevduat faizlerindeki oynaklığa karşı önlem alınacağını belirtti.

PPK’nın toplantı özetinde, enflasyonun ana eğilimini düşürecek parasal ve finansal koşulların sürdürüleceği vurgulandı. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri göz önüne alınarak, enflasyon beklentileri gerçekleşene kadar politika faizinin mevcut seviyede tutulacağı ifade edildi. Ancak, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceği kaydedildi.

Önlemler artırılacak

Banka, mevduat faizleri, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizleri konusunda detaylı bilgiler sundu. Faiz oranlarındaki değişikliklere karşı makroihtiyati kararlarla önlem alınacağı belirtildi. Ayrıca, mevduat faizlerindeki oynaklığa karşı tedbirler alınacak ve Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler devam edeceği ifade edildi.

Enflasyon tahminlerine de değinen TCMB, Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre 12 ay sonrası enflasyon beklentisinin düştüğünü ve diğer tahminlerde de değişimler olduğunu açıkladı. Banka, enflasyonla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin etkili olduğunu belirterek, politika kararlarının bu çerçevede şekillendirileceğini vurguladı.