Merkez Bankası’ndan Altın Hamlesi Geldi, Dünya Altın Konseyi Verileri Ortaya Çıktı

Dünya Altın Konseyi tarafından veriler açıklandı. TCMB, geçtiğimiz Kasım ayında 25 ton altın alarak en çok altın satın alan merkez haline geldi. Avrupa, Uluslararası Para Fonu(IMF), Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Baş Analisti Krishan Gopaul ve kamuya açık kaynaklar tarafından bildirilen küresel merkez bankası altın rezervleri Kasım ayında toplam 44 ton arttı.

Gopaul, yaptığı açıklamada küresel seviyede merkez bankasının altın taleplerinin yükselişini koruduğu söyledi. Brüt alımlarda 60 ton söz konusu iken brüt satışlarda 15 ton seviyelerinde bir koruma söz konusu oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayında 19 ton alım yaparken, Hazine ile toplam 498 tona yükseldi. Gopaul sözlerinde TCMB’nin Mart ve Mayıs arasında geçen zamanda yoğun satışların devam etmesiyle yıllık bazda 44 ton ile net satıcı konumuna geldiğini de belirtti.

25 Ton Altınla TCMB İlk Sıraya Yükseldi

Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan verilere göre Kasım ayında 25 ton altın alan TCMB ilk sırada yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nı ise 19 ton ile Polonya Merkez Bankası ve 12 ton ile Çin Halk Bankası takip ediyor. Gopaul tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa Polonya Merkez Bankası son dönemlerde yaptığı alımlar ile rezervlerini 6 ton daha genişletti. Altın varlıklarının bu sene 100 tonun üzerine çıkarak toplam 340 tona ulaştığı biliniyor.

Altın Rezervleri Büyüdü

Ekim ayındaki diğer önemli alıcılar ise şu şekilde devam ediyor; 3 ton ile Hindistan Merkez Bankası, 1 ton ile Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bankası, toplam 2 ton ile Çek Ulusal Bankası ve 1 ton ile Katar Merkez Bankası önemli alıcılar listesinde yer alıyor. Ağustos ve Eylül aylarında da kayda değer alımlar söz konusu olsa da Gopaul, Ekim ayının çok daha kayda değer verilere sahip olduğunu ekledi. Bahsi geçen satışların 11 tonu Özbekistan Merkez Bankası ve 2 tonu Kazakistan Ulusal Bankası tarafından yapıldı. Bankaların sık şekilde net alım ve satışlar arasında gidip geldiği bilinse de altın alan bankalar için olağanüstü bir durum kaydedildi.

Exit mobile version