Ekonomi

Merkez Bankası’ndan kredi kartı ile ilgili yeni kararı! Tüm kredi kartları için limit sınırı getirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaptığı açıklamalardaki faiz kararının ardından internet sitesinden yayımladığı tebliğ ile kredi kartı ve KMH hesaplarına uygulanan faiz oranları için tavan limit sınırı getirildiği yönünde duyurdu.

Yapılan PPK toplantısının ardından gözler açıklamalara dönmüştü. Yapılan açıklamalarda ise, 250 baz puanlık faiz artış kararı açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizlerini yüzde 42.5 seviyesine getirmişti.

Alınan kararın ardından geçtiğimiz ay bir defaya has olmak üzere kredi kartı akdi faiz oranlarına uygulanmayan faiz artışlarının ocak ayında toplu şekilde yansıtılması beklenirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın internet sitesinden yayımladığı tebliğ ile kart faizlerine yönelik uygulamada kapsamlı bir şekilde değişiklik yapıldığını belirtti.

Yasa gereği bankalar, bireysel ve ticari kredili ürünlerinde istedikleri faiz oranını müşterilerine sunabiliyor olmalarına karşın, Kredi Kartı ve Kredili Mevduat Hesabı ürünlerinde uygulanan faiz oranı için TCMB’nin belirlediği politika faizini takip etmek zorunda kalmıştı.

Kredi kartı faizlerine limit sınırı getirildi! 

Merkez Bankası, yaşanılan faiz artışları nedeniyle ekonomik süreçlerinin yönetilmesi yönünde kredi kartı borcu bulunan vatandaşların daha fazla olumsuz etkilenmemesi amacıyla kart faizlerinin belirlenmesinde tavan oran uygulamasına geçti.

Kredi kartı faizlerine yönelik toplantı Ocak ayında! 

Ocak ayında yapılacak olan PPK toplantısında 250 baz puanlık artış ile politika faizlerini yüzde 45’e yükselterek parasal sıkılaşma sürecini tamamlayacağının yönünde sinyal veren Merkez Bankası, normal şartlarda yüzde 45’lik faizler için kredi kartlarına aylık 4.62 oranında faiz uygulanmasına karar verecekti. Fakat referans oranlara sınır getiren TCMB, artık kredi kartı faizlerinin yüzde 3.66’nın üzerine çıkartılamayacağını duyurdu.

Paylaşılan tabloya göre kredi kartı faizleri için açıklanan tavan sınırlar şu şekilde:
Referans Oran: %3.11
Azami Akdi Faiz Oranı: %3.66
Azami Gecikme Faiz Oranı: %3.96
KREDİ KARTI NAKİT AVANS VE KMH İŞLEMLERİNDE GEÇERLİ OLACAK ORANLAR DA DEĞİŞTİ
Azami Akdi Faiz Oranı: 4.42
Azami Gecikme Faiz Oranı: 4.72