Merkez İlaç Yönetim Kurulu’ndan şok iddia! Bazı hastaneler sahte dezenfektan mı kullanıyor!

Merkez İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şapcı, gönderdiği mektup ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ülke genelinde kullanılan antiseptik ve dezenfektanların çok büyük bölümünün sahte olduğunu iletti.

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Mart ayından beri en sık tüketilen maddelerden olan antiseptik ve dezenfektanlar için şok iddia ortaya atıldı. Merkez İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şapcı, Sağlık Bakanı’na gönderdiği mektupta kullanılan dezenfektan ve antiseptiklerin çoğunun sahte olduğunu öne sürdü.

Sözcü’nün aktardığına göre 1934 yılında kurulan ilaç şirketinin başkanı Şapcı hastanelerin kullandığı 9 markaya ait 33 sahte ürünün listesini Bakan Koca’ya iletti.

Şapcı, antiseptik dezenfektanların yasa gereği ‘ilaç’ kabul edilmesinden dolayı sadece ilaç fabrikalarında bilimsel yollarla üretilmesi gerektiğini belirtti. Buna rağmen merdiven altı tesislerde standart dışı ve koruyucu özelliği bulunmadan üretildiğini söyledi. Şapcı, bu ürünlerin virüsten koruyabilmesi için içerisinde en az yüzde 10 oranında povidon-iyot bulunması gerektiğini söyledi. Ancak sahte ürünlerde bu oranın yüzde 3.3’lere kadar düştüğünü, bunun da virüsün yayılmasında kritik rol oynadığını bildirdi.

SERTİFİKALI İLAÇ FABRİKALARINDAN ÜRETİLMEK ZORUNDA

Şapcı mektubunda, “Sayın Bakan, hijyen konusunda uzman bir sanayici/eczacı olarak iddia değil, kesin tespitimi sizinle üzülerek paylaşmak isterim. Koronavirüsü ve diğer tüm bulaşıcı hastalıklardan korunmak üzere kullanılan antiseptik-dezenfektanlar biyosidal veya kozmetik değil kesinlikle ilaçtır. İlaç, kanunen ve bilimsel evrensel olarak Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve sorumluluğundaki GMP (iyi imalat uygulamaları) sertifikalı ilaç fabrikalarında üretilmek zorundadır” ifadelerine yer verdi.

Şapcı, haksız yere bazı kişi ve kuruluşlara ruhsat verildiğini hatırlattı. Şapcı, “Bu sorumsuz kişiler merdiven altında sahte dezenfektan üretmekte ve bu dezenfektanlar başta hastaneler olmak üzere her yerde kullanılmakta ve satılmaktadır.

Exit mobile version