META’nın yeni akıllı gözlüğü mahremiyet tartışmalarına yol açtı

Meta’nın Ray-Ban iş birliğiyle ürettiği, Facebook ve Instagram platformlarından canlı yayın yapabilme özelliğine sahip yeni nesil akıllı gözlüğü, kullanıcıların izinsiz şekilde kişileri, bulundukları ortamları ve özel hayatlarını kaydetmelerine imkan vermesi nedeniyle mahremiyet tartışmalarına yol açtı.

299 dolar etiket fiyatıyla 17 Ekim’de satışa çıkması planlanan akıllı gözlük, dışarıdan bakıldığında sıradan bir görünüme sahip. Ancak gözlükte yer alan kamera, kullanıcıların çevrelerini kaydetmelerine ve Facebook, Instagram gibi platformlar üzerinden canlı yayın yapmalarına olanak tanıyor.

Bu durum, mahremiyet ve dijital etik açısından önemli bir sorun olarak değerlendiriliyor. Gözlüğün, özel toplantılar ve görüşmelerde bilgi sızıntısına yol açma riski, güvenlik riskleri oluşturma ihtimali dolayısıyla da sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

Eraslan: “Yasal boşluk var”

Türkiye Metaverse Platformu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, giyilebilir teknoloji alanında hem üretim hem de kullanım açısından yasal boşlukların bulunduğunu söyledi. Eraslan, halihazırda bu boşlukları engelleyecek düzenlemelerin olmadığını ve Meta’nın da bundan yararlandığını vurguladı.

Eraslan, “Yakın zamanda dünya genelinde konu hakkında yasal düzenlemelerin oluşmaya başlaması kuvvetle muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

“Mahremiyet ve kişisel bilgiler nasıl korunacak?”

Eraslan, giyilebilir teknolojinin bilim kurgu filmlerindekilere benzer şekilde tasarlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Gözlüğün taradığı bir cismi veya kişiyi gözünde görmek çok çok faydalı olabilir. Belki de istihbarat servislerinin de çok işine yarayan bir şey. Elbette faydalı olabilir ancak en önemlisi, mahremiyet ve kişisel bilgilerle birlikte özel alanın nasıl korunacağı.”

Exit mobile version