Mevsim geçişlerine dikkat! Grip artık iki kat daha tehlikeli: Ölüm riski arttı

Kışın dondurucu soğuklarından baharın tazeleyici sıcaklıklarına geçiş yaparken, maske, mesafe ve hijyen kurallarının gevşetilmesiyle de birlikte grip vakalarında yeniden artış görülüyor. İngiltere’de yapılan bir araştırma ise, grip ile koronavirüs arasındaki ilişkinin tehlikeli boyutunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre grip, koronavirüsle birleşince iki kat ölüm riski taşıyan bir virüse dönüşüyor.

İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından Edinburgh Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, hastaneye kaldırılan koronavirüs hastalarının da rutin olarak grip testi yaptırması gerektiğini ortaya çıkardı. Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmada, koronavirüs ve gribe aynı anda yakalanan kişilerin ölüm riskinin iki kat arttığı belirlendi.

ÖLÜM RİSKİ 2,4 KAT DAHA FAZLA

Bilim insanları ayrıca hem koronavirüse hem de influenza (grip) virüslerine yakalanan bireylerin, sadece koronavirüse yakalananlara göre ventilasyon desteğine ihtiyaç duyma olasılığının 4 kat ve ölme olasılığının 2,4 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.

GRİP TESTİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Kenneth Baillie de “Kovid-19 ve grip virüslerinin kombinasyonunun tehlikeli olduğunu bulduk” açıklamasını yaptı. Baillie, “Kovid-19’un griple birlikte etkileşime girmesinin oldukça tehlikeli olabileceğini gördük. Bu nedenle hastanedeki Kovid-19 hastaları için test stratejimizi değiştirmeli ve çok daha yaygın olarak grip testini hayata geçirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version