Gündem

Meyve suyunu içtikten sonra öldü: Yeni pandemi uyarısı!

Yeni virüs uyarısı yapıldı. Meyve suyu içen bir kişi hayatını kaybetti. Meyve suyunu içtikten sonra beyin şişmesi sebebiyle hayatını kaybeden kişi paniğe neden oldu. Kişinin Nipah virüsünden kaynaklı öldüğü belirtildi. Bunun üzerine bir sonraki pandemi tehdidi uyarısı yapılmış oldu.

MEYVE SUYUNU İÇTİKTEN SONRA HAYATINI KAYBETTİ

Bangladeş’te bir kişi çiğ meyve suyu içtikten sonra öldü. Adam, çiğ meyve suyu içtikten sonra beyninin şişmesine neden olan Nipah virüsünden hayatını kaybetti. Bulaştığı kişilerin yüzde 75’ini öldüren virüse dair açıklama yapılırken ölen adamın enfekte yarasanın idrarı ya da tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyunu içtiği belirtildi. Virüs bulaşan kişilerin yüzde 20’sinde de kişilik değişiklikleri gibi uzun vadeli nörolojik sorunlar olduğu aktarıldı.

BULAŞTIĞI KİŞİLERİN YÜZDE 75’İNİ ÖLDÜRÜYOR

The Sun’da yer alan habere göre; küresel bir salgını konu alan gişe rekortmeni Contagion filmine ilham veren virüs, bulaştığı kişilerin yüzde 75’ini öldürüyor. Sağlık yetkilileri, Bangladeşli adı açıklanmayan adamın, enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içtiğini söyledi.

Yetkililer “Örnek laboratuvar testine gönderildi ve sonuç pozitif çıktı” dedi. Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji, Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDCR) Direktörü Tahmina Shirin Reuters’a yaptığı açıklamada, “Kişinin çiğ hurma suyu içtiğini öğrendik” dedi.

Sağlık bakanlığı, en az 139 kişinin bu içeceği tükettikten sonra virüse yakalanmasının ardından insanları çiğ hurma suyu içmemeleri konusunda uyardı. Nipah, meyve yarasaları ve domuzlar gibi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir virüs. İlk olarak 1999 yılında Malezya’da tespit edilmiştir ancak ağırlıklı olarak Bangladeş ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde yayılmaktadır.

IEDCR’ye göre, Bangladeş’te Nipah virüsü bulaşan 14 kişiden toplam 10’u 2023 yılında hayatını kaybetmiştir; bu sayı son yedi yılın en yüksek ölüm sayısıdır.