Michelin Rehberi’ne İstanbul, İzmir ve Bodrum’dan 111 restoran girdi

Michelin Rehberi, 2024 seçkisinde İstanbul, İzmir ve Bodrum’dan toplam 111 restoranı içeren geniş bir yelpazeye yer verdi. Geçen yıl sadece İstanbul’dan 53 restoranın eklenmesiyle başlayan bu süreç, bu yıl ülkenin farklı bölgelerinden birçok restoranın dikkat çekici kalitesini sergiledi.

Bu yılki seçki, 15 restoranla İzmir, 19 restoranla Bodrum ve geri kalanı İstanbul’dan olmak üzere 111 restoranın rehbere dahil edilmesiyle oluşturuldu. İzmir’den üç, Bodrum’dan iki ve İstanbul’dan da iki restoran, Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Ayrıca Bodrum’dan iki, İzmir’den altı, İstanbul’dan sekiz restoran da Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.

Geçen yılın yıldız sahibi restoranlarından bazıları bu yıl da ödüllerini korurken, bu sefer yeni iki yıldızlı restoran çıkmadı. Türk şef Fatih Tutak, geçen yıl aldığı iki yıldızını sürdürdü.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Michelin Rehberi’nin genişlemesini Türkiye’nin gastronomi turizmindeki güçlü konumunu gösteren önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, İstanbul mutfağının cazibesine bu yıl da kapıldıklarını belirtirken, İzmir ve Bodrum’un rehbere dahil edilmesinden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Poullennec, bu bölgelerin sadece turistik açıdan değil aynı zamanda eşsiz mutfak deneyimleri sunarak keşfedilmeyi beklediğini vurgulayarak, Türkiye’nin kaçırılmaması gereken bir gastronomi destinasyonu olduğunu dünyaya duyurmayı amaçladıklarını ifade etti.”

Bu yıl bir Michelin Yıldızı alan restoranlar

İstanbul

Arkestra

Sankai by Nagaya

İzmir

OD Urla

Teruar Urla

Vino Locale

Bodrum

Kitchen

Maçakızı

16 restoran “Bib Gourmand” kategorisinde yer aldı

Seçkide yer alan restoranlardan Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi, Adil Müftüoğlu, Aida, Otantik Ocakbaşı, Fauna, Circle by Vertical, La Mahzen, İnari Omakase, Foxy Nişantaşı, Tavacı Recep Usta, Efendy, The Red Baloon, Ayda, İki Sandal, Hiç Lokanta Bib Gourmand ile ödüllendirildi.

Circle by Vertical, Hiç Lokanta, Od Urla ve Vino Locale sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı Yeşil Yıldız Ödülü aldı.

Geçen yıl seçkiye İstanbul’dan 53 restoran girmişti

Geçen yıl düzenlenen törende Michelin Rehberi’ne İstanbul’dan seçilen 53 restoran açıklanmıştı.

Törende aynı zamanda Michelin Rehberi müfettişlerinin “olağanüstü yemekleri” olan restoranlara layık gördüğü Michelin Yıldızı’nı alan restoranlar da açıklanmıştı.

Geçen yıl yıldız alan restoranlar

Şişli’de yer alan Turk Fatih Tutak iki Michelin Yıldızı’na layık görüldü.

Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ise bir Michelin Yıldızı aldı.

Bir restorana en fazla üç adet Michelin Yıldızı verilebiliyor.

Michelin Yıldızı nedir?

Michelin Rehberi’nin yer aldığı ülkelerde her yıl açıklanan yıldızlar, kullanılan malzemelerin kalitesi, tatların uyumu, pişirme tekniklerinin ustalığı, şefin karakterinin restorana yansıması, menüde zaman içinde istikrarlı bir başarı gösterilmesi gibi unsurlar göz önüne alınarak restoranlara dağıtılıyor.

-Bir Michelin Yıldızı, çok iyi malzemelerin kullanıldığı, yüksek standartta ve belirli bir istikrarda yemeklerin pişirildiği restoranlara veriliyor.

-İki Michelin Yıldızı, restoranın şefinin karakterinin ve yeteneğinin yemeklere yansıdığı durumlarda takdim ediliyor.

-Üç Michelin Yıldızı ise kariyerinin zirvesinde olan ve yemek pişirme yöntemi bir sanata dönüşen şeflerin yönettiği restoranlara layık görülüyor.

İki Michelin yıldızı alan şef Fatih Tutak, Kopenhag ve Tokyo’da yetişti

İstanbul’da iki Michelin Yıldızı yıldızı alan ve Bomonti’de bulunan Turk Fatih Tutak adlı restoran, Türk mutfağının lezzetlerini incelikli ve farklı yöntemler kullanarak sunmasıyla biliniyor.

Restoran, mevsimlere göre değişen tadım menüsünü müşterilerine sunuyor.

Restoranın şefi Fatih Tutak, Michelin Yıldızlı Kopenhag’daki Noma ve Tokyo’daki Nihonryori Ryugin restoranlarında yetişmiş bir isim.

Michelin Rehberi nedir?

Fransız araba lastiği üreticisi Michelin şirketi, seyahat edenlere kolaylık sağlamak amacıyla harita, konum, konaklama ve restoran bilgilerinin yer aldığı ilk rehberini 1900 yılında yayımladı.

1926 yılında ise restoranlara yıldız vermeye başladı.

Böylece rehberin yüksek yıldızlı restoranları “yolculuk etmeye değer” yerler olarak nitelendirilmiş oldu.

Rehber, son yıllarda iş modelini geliştirerek yeni bölgelere ve şehirlere açılmaya çalışıyor.

Ortadoğu’daki ilk rehberini bu Haziran ayında Dubai’de yayımladı.

 

Exit mobile version