Teknoloji

Microsoft CEO’sundan uyarı: Siber saldırılar dünya düzenini tehdit ediyor

Microsoft CEO’su Satya Nadella, siber saldırıların ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve dünya düzeninin bozulabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Teknoloji dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Nadella, siber saldırıların boyutlarını vurgulayarak endişelerini dile getirdi.

Salı günü NBC Nightly News’e verdiği röportajda, Microsoft CEO’su ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerin kötü niyetli devletlerden kaynaklanan siber saldırılara karşı bir araya gelmeleri ve kendilerini korumaları gerektiğini vurguladı. Nadella, bu ülkelerin bir anlaşmaya varmasını umduğunu belirtti ve uluslararası bir “Siber Cenevre Sözleşmesi” oluşturulmaması halinde karşılaşabileceği tehlikelere dikkat çekti. “Eğer bu, devletlerin birbirlerine, özellikle de sivil hedeflere saldırmalarıyla ilgiliyse, o zaman çok yeni bir dünya düzenindeyiz demektir. Ve bu, dünya düzeninin çöküşüne işaret eder” dedi.

Cenevre Sözleşmeleri, 1949 yılında savaş sırasında sivillere ve askerlere nasıl davranılması gerektiğini belirleyen uluslararası yasal standartları içeriyor ve Birleşmiş Milletler’e göre 196 devlet tarafından imzalandı.

“Dünyanın yeni bir Dijital Cenevre Sözleşmesine ihtiyacı var”

Microsoft, uzun yıllardır siber güvenlik konusunda uluslararası bir anlaşma olan “Siber Cenevre Sözleşmesi” çağrısında bulunuyor. Şirket, 2017 yılında “Dünyanın, halkı siber tehditlerden korumak için yeni uluslararası kurallara ihtiyacı var. Kısacası dünyanın yeni bir Dijital Cenevre Sözleşmesine ihtiyacı var” diyerek bu gerekliliği vurgulamıştı.

Nadella’nın bu uyarıları, Microsoft’un bu ay içinde Rusya’daki bilgisayar korsanlarının sistemlerine sızdığını ve kurumsal e-posta hesaplarının küçük bir bölümüne erişim elde ettiğini açıklamasının ardından geldi. Microsoft, bir blog yazısında, Rus bilgisayar korsanı grubu Midnight Blizzard’ın hedeflediği bazı e-postaları ve belgeleri ele geçirebildiğini bildirmişti.