EğitimGündem

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze eğitimin detaylarını açıkladı!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime geçiş sürecini anlattı. Kamuoyunda çok tartışılan 'taahhütname' olayına değinen Bakan Selçuk 2+5 sistemini de anlattı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitime geçiş sürecini anlattı. A Haber canlı yayınına katılan Bakan Selçuk, Gerekli koşulları sağlayabildiğimiz ve riski en aza indirdiğimiz, kontrollü yapabildiğimiz seviyede tuttuk. O yüzden o seviye okul öncesi ve 1. sınıfta kaldı” dedi.

Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini dikkate aldıklarını aktaran Selçuk, “Burada Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri gerçekten çok önemli. Bizim belirli konularla ilgili karar verirken elbette danışarak karar vermek söz konusu. Bu memleket konusu. Bu kararı verirken istişare ediyoruz. Kabinede tartışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız önerilere göre bir karar alıyor” diye konuştu.

SERVİS ŞOFÖRLERİ DE EĞİTİM ALDI

“Bu sadece akademik değil, psikolojik, sosyolojik bir karar” diyen Bakan Selçuk, “O yüzden güven tazeleyerek bize inanmalarını sağlamak durumundayız. Okullarımız velilerimizle temas ediyor, veliler randevulu olarak okullara geliyor. Velilere dikkat edilecekleri söyleniyor. Veli kılavuzu hazırladık. Veli kılavuzunda ayrıntılı olarak anlatılıyor. Sınıf öğretmenlerimiz de bunu paylaşacak. Sınıf öğretmenlerimiz, servis şoförlerimiz eğitim aldı. Bu tedbirlerle bunu yapıyor olmak bizi rahatlatıyor. Avrupa ülkelerinin tamamına yakınında tüm sınıfları tam zamanlı açıyorlar. Bizim okullarımız kamuya açık alanlarda en güvenilir alanlardan birisidir. Sürekli kontrol, dezenfekte, takip var” dedi.

2 + 5’TE 2 GÜN HANGİ GÜN?

2+5 sistemi hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı, “Temelde pazartesi, salı günleri sınıfın yarısının gelmesini istiyoruz. Çarşamba ve pazar günleri ara verelim istiyoruz. Niye 2’ye bölüyoruz? Bölmezsek sosyal mesafeyi sağlayamıyoruz. Sınıflarda tekli oturulacak ve aralarda boşluk bırakılacak. Bu yüzden de sınıfta sosyal mesafeyi rahatlıkla sağlayabiliyoruz. Biz sınıflarda yaptığımız hazırlıklardan, öğretmenlerimizin birikiminden eminiz” ifadelerini kullandı.

“BUNU BURADA İLK DEFA SÖYLÜYORUZ”

Taahhütname zorunluluğuna da değinen Bakan Selçuk, “Taahhütname o kadar kötü bir şekilde yorumlandı ki. Biz nasıl veliye bundan sen sorumlusun diyebiliriz. Böyle bir şey olabilir mi? Oradaki taahhütname veliyi bilgilendirme formu. Biz zaten bir velinin bunu bildiği halde çocuğunu okula göndermesini beklemeyiz. Bizler herhangi bir pozitif vaka halinde bunu anlık olarak bilgiyi zaten alıyoruz. Böyle bir sistem kurduk. Bugün tamamlandı. İlk defa burada söylüyoruz. MEB ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak çalışması HES uygulaması tamamlandı. HES takibiyle pozitif vakanın bilgisini alıyoruz. Pozitif vaka olursa gereken prosedürü uyguluyoruz. Bu durum öyle sıradan bir durum değil. Olağandışı bir durum. Kaygısı olan, kronik rahatsızlığı olan durumlarda ben göndermek istemiyorum derse bizim görevimiz başka bir yol sunmak. Biz uzaktan eğitimi öneriyoruz onu tavsiye ediyoruz eğer veli istemezse. Eğer okula göndermek isterse okula gelip bu formu onaylaması gerekiyor.

O yaşlar çok kritik yaşlar. Alıcı dediğimiz yaşlar. 1 sene bekleyebilir ama buna rağmen göndermesini tavsiye ederim. Çünkü çocuklarımız okul ortamında temel kavramlarını almadığında ilkokul 1. sınıfta zorluk çekiyor. O yüzden tavsiye ederim” diye konuştu.