Milli Eğitim Bakanlığı ‘Sınıf Annesi’ uygulamasını yasakladı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi amaçlayan, ancak zaman zaman kontroversiyel durumlara yol açan ‘sınıf anne’ uygulamasını yasakladı.

Türkiye genelinde bazı okullarda “sınıf annesi” olarak adlandırılan gönüllü velilere yönelik resmi bir uyarı yayınlayan Bakanlık, bu kişilerin sınıflarda çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği ve zaman zaman derslere müdahil olduğuna dair şikayetlere dikkat çekti.

Yaptıkları mevzuata aykırı

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer imzalı yazıda, sınıf annelerinin sınıflarda faaliyet gösterirken velilerden aidat talep etmeleri, ders araç-gereci temini için maddi beklentilerde bulunmaları, derslere müdahil olmaları ve öğrencilerin görüntülerini kaydetmeleri gibi uygulamaların mevzuata uygun olmadığı vurgulandı. Eğitim ortamına müdahalelerin eğitimin niteliğini bozabileceği ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar yaratabileceği belirtilerek, bu tür uygulamalara son verilmesi ve okulların bu konuda uyarılması istendi.

Sınıf anne uygulaması, öğretmenlerin önüne geçtiği, eğitimi olumsuz etkilediği yönündeki eleştirilere maruz kalıyordu. Ancak bazı veli ve öğretmenler, sınıf anneliği uygulamasını okuldaki işleri kolaylaştırdığı için destekliyordu. Ayrıca bazı sınıf annelerinin, Öğretmenler Günü’nde pahalı hediyeler almak için yüksek miktarlarda para toplaması, öğretmenlerden kendi çocuklarına özel ilgi beklemesi, veliler arasında gruplaşma yaratmaları da eleştiriler arasındaydı.

Son olarak bir öğrencinin sınıf annesiyle tartışması gündem olmuştu. “Ben bu sınıfın sınıf annesiysem her şeyi bilmek zorundayım” diyen veliye, öğrencinin “Sınıf annesi sanki dünyanın ağası” diye cevap verdiği videoya tepki yağmıştı.

 

Exit mobile version