Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı son dakika duyurusunda ortaokul müfredatında değişikliğe gittiğini açıkladı. Türkiye’de Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanunun onaylanmasının ardından atılan adımlar çerçevesinde ortaokul müfredatında değişikliğe gidildi. Bu kapsamda gelecek eğitim öğretim yılından itibaren ‘iklim değişikliği’ ders olacak.
Çevre bilinci ve bu konuda farkındalığın artırılacak
Küresel iklim değişikliği tehlikesine karşı Türkiye’nin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi ekim ayında TBMM’de onaylanmış ardından yürürlüğe girmişti. Yapılan bu gelişmenin beraberinde ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ olarak değiştirilmişti. İklim değişikliği konusunda bir adım da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atıldı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak çevre bilinci ve bu konuda farkındalığın artırılması için çok yönlü çalışmalar ve projeler yürüttüklerinin altını çizdi.
“Sıfır Atık Projesi”
Geleceğe dair en büyük sorunlarından biri olan iklim değişikliğini önlemek ve çevrenin korunması bilincini küçük yaşlardan itibaren öğrencilere aktarmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde “Sıfır Atık Projesi”nin yürütüldüğünü dile getiren Bakan Özer, ayrıyeten Bakanlık olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte pek çok çalışma yürüttüklerini ifade etti.
“Türkiye’nin iklim değişikliği mücadelesinde genç nesillerimizin daha bilinçlenmesi için müfredatta da önemli bir değişikliğe gittik”
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bakanlık olarak “çevre eğitimi ve iklim değişikliği” dersine müfredatta daha fazla yer ayırmak için önemli bir adım attıklarını vurgulayarak: “Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasıyla iklim değişikliği ile mücadele için çalışmalar her alanda hız kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’nin iklim değişikliği mücadelesinde genç nesillerimizin daha bilinçlenmesi için müfredatta da önemli bir değişikliğe gittik.
‘Çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ ders olarak işlenecek
Talim ve Terbiye Kurulu toplantısında alınan kararla, 2015’ten bu yana 7. veya 8. sınıflarda haftada 2 saat seçmeli olarak okutulan ‘çevre eğitimi’ dersi, 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren okutulmak üzere 6. ve 7. sınıflarda 1 saat, 8. sınıflarda ise 1 ya da 2 saat yine seçmeli olarak ‘çevre eğitimi ve iklim değişikliği’ adı altında uygulanacak. Bu kapsamda, geleceğe yapılan uzun vadeli bir yatırım olarak çevre ve iklim değişikliği eğitimi, müfredatta daha geniş yer bulacak.” ifadelerine yer verdi.