Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Mariupol’deki tahliyeler için gemi desteği verebiliriz

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlaması ile birlikte, Türk yetkililer Ukrayna’da bulunan vatandaşların tahliye edilmesi için çalışmalara başlamıştı. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de on binlerce insanın mahsur kaldığı Mariupol’deki tahliyeler için Türkiye’den yardım isteyeceklerini dile getirmişti. Konuya ilişkin olarak Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan kritik bir açıklama geldi. Bakan Akar açıklamasında “Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor” sözlerini dile getirdi.

Bakan Akar Gelen Soruları Yanıtladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden çatışmalar sonrası yaşanan son gelişmelere ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Akar, son dönemde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile yatığı telefon görüşmelerine ilişkin gelen soru üzerine verdiği yanıtta, sürecin başından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca kendisinin de Rus ve Ukraynalı mevkidaşları ile birçok kez telefonda görüştüğünü belirten Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile ayrıca İstanbul’da da bir araya geldiğini söyledi. Akar, daha fazla can kaybı yaşanmaması, huzur ve istikrarın sağlanması için bir an önce ateşkes ilanının önemini vurguladı.

“Gemi Desteği Verebiliriz”

Bakan Akar, aralarında Türklerin de olduğu on binlerce kişinin mahsur kaldığı Mariupol’deki tahliyeler ile ilgili gelen soruya verdiği yanıtta ise “Özellikle Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor. Tahliyelere destek sağlanması konusundaki talebimizi hem Rusya’nın Ankara’daki askeri ataşesini bakanlığımıza çağırarak ilettik hem de Moskova’daki askeri ataşemiz Rus makamlarına iletti” dedi.

Exit mobile version