EkonomiGündem

Milyonlara müjde: Faizsiz kredi desteği!

Kredi faiz oranları ne kadar oldu? Akbank, Ziraat, Vakıfbank, Garanti, TEB kredi hesaplama nasıl yapılır? - Takvim

Tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını hemen hemen her sektörü etkisi altına aldı. Birçok işletme gelir kaybının yanında istihdam kaybı da yaşadı. Şimdi ise işletmelere müjde gibi gelecek bir haber gündemde.  Cumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre KOSGEB esnaflar için 5 milyar TL bütçeli bir destek paketi hazırladı. Bu destekten toplamda 130 bin işletmenin yararlanması öngörüldü.

3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi

Sunulan yeni destek paketi yalnızca mikro ve küçük işletmeleri kapsıyor. Buna göre, mikro işletmeler 30 bin TL’ye kadar, küçük işletmeler ise 75 bin TL’ye kadar faizsiz destek kredisinden yararlanabiliyor. Bu kredi 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz olarak işletmelere sunuluyor ve gelir kaybına uğrayan mikro ve küçük işletmeleri bu süreçte desteklemeyi hedefliyor.

Kimler yararlanabilir?

  • Kredi imkanı yalnızca mikro ve küçük işletmelere sağlanıyor, orta ve büyük ölçekli işletmeler bu imkandan faydalanamıyor. Çünkü kredi asıl olarak mikro ve küçük işletmeleri bu süreçte destekleyerek sürekliliklerini sağlamayı amaçlıyor.
  • Buna ek olarak bir de başvuracak işletmenin pandemi sürecinde gelir kaybına uğramış ancak buna rağmen istihdam kaybetmemiş olması gerekiyor. Bu da o iş yerinin, bu süreçten önce çalışan elemanlarını, pandemi sürecinde işten çıkarmamış olması anlamına geliyor.
  • İşletmenin vergi beyanlarından, pandemiden önceki bir yılı da kapsayan süreçte gelir dengesi inceleniyor. Pandemi sürecinde gelirin düştüğü gözlenirse, işletmenin istihdamını koruyup korumadığı kontrol ediliyor. Bu da SGK bildirimleri ile mümkün oluyor.
  • Şayet bir mikro veya küçük işletmenin pandemi sürecinde gelir kaybına uğradığı ancak buna rağmen mevcut istihdamını koruduğu belirlenirse, kredi başvurusu olumlu yanıt buluyor.
  • Başvurularda son olarak, işletmenin imalat sektöründe faaliyet gösteriyor olması şartı aranıyor. İstisnai olarak teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz işletmeler de faizsiz kredi desteğine başvurabiliyor.
  • KOSGEB’in sağladığı bu destek sayesinde pandemi sürecinde nakit akışı bozulan ve zorlanan mikro ve küçük işletmelerin, süreci en az zararla atlatarak, uzun ömürlü olmaları hedefleniyor.