Kamu

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yıllık izin haberi!

Türkiye’de corona virüsü salgını sürecinde yıllık izin konusu da tartışma konusu oldu. Bu sene salgın nedeniyle uygulamaya konulan Kısa Çalışma ve ücretsiz izin vatandaşların yıllık izin konusunda kafasının karışmasına neden oldu. Peki, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izinde geçen süreler yıllık izinden sayılacak mı?

Küresel pandemi Türkiye’de iş hayatını etkiledi. Bu sene yaz aylarında tatil planlayan vatandaşlar ise yıllık izin kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyorlar. Yeni Asır yazarı Faruk Erdem yıllık izin ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Erdem’in açıklamalarına göre, . İş Kanunu’nun Yıllık ücretli izin hakkı ile maddesinin j bendine baktığımızda işveren tarafından verilen diğer izinler ve kısa çalışma süreleri ifadesi yer alıyor. Sadece işveren tarafından verilen bu izin günleri de yıllık izin hatta kıdem tazminatı hesabında kullanılabiliyor. Yine kısa çalışma ödeneği alınan günlerde bu madde gereğince çalışılmış günlerden sayılacağı için hem kıdem tazminatı hesabında hem de yıllık izin hesabında kullanılacaktır. Bir işçi 1 yılını bu şekilde dolduruyorsa hem tazminat hem de yıllık izin hakkı bulunuyor.

Kime ne kadar yıllık izin veriliyor?

1-5 yıl arası çalışan işçilere 14 gün, 5-15 yıl arası 20 gün, 15 yıl ve daha fazlası için 26 gün izne hak kazanılır.

18 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışan vatandaşların ise yıllık izinleri 20 günden az olamıyor.