Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren gelişme yaşandı. Eski tip ehliyet kullananların ehliyetlerini yenilemesi için verilen süre 2 yıl daha uzatıldı. Sürenin uzatılmasının ardından bir açıklama daha geldi. Alınan karara göre, ehliyet yenileme ücreti 2 yıl sonra da değişmeyerek, aynı kalacak.
Bakanlık, ehliyet yenileme süresinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldığını duyurmuştu. Bu süre uzatımının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ücrete dair yeni açıklama yaptı.
EHLİYET DEĞİŞTİRME ÜCRETİ 2 YIL SONRA DA DEĞİŞMEYECEK
Ehliyet yenileme süresinin 2024’e kadar uzatılmasının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden yeni ehliyet ücretlerine dair açıklama yapıldı. Açıklamada ücretin değişmeyeceğinin altı çizilerek, “Eski sürücü belgelerinin değiştirilme süresi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Değiştirme ücreti ise 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf hizmet bedeli olmak üzere 15 TL olarak devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.
EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?
Randevu: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 çağrı merkezinden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresi üzerinden randevu alabilirsiniz. Randevusuz işlem yapılmıyor. Eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmelisiniz. Sistem, iptalden sonra aynı gün içinde yeniden randevu vermiyor.
Değişim bedeli: Ehliyet değişim ücreti 15 lira. 2016 yılı öncesi alınan sürücü belgesi yenileme işlemleri için ödemeler, ‘vakıf hizmet bedeli’ Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 2 lira, ‘değerli kâğıt bedeli’ vergi tahsil yetkisi verilen banka hesaplarına veya ‘ivd.gib.gov.tr’ üzerinden 13 lira şeklinde oluyor. İnternet vergi dairesinden ödeme yaparsanız sadece 13 lira alınıyor. 2 liralık ücreti PTT şubelerinden yatırmanız gerekiyor. Bu tutarı yatırmazsanız işlem yapılmıyor. Bu ödemelere ilişkin makbuz nüfus müdürlüğüne ibraz ediliyor.
EHLİYET YENİLEME GEREKLİ BELGELER
Gerekli belgelerle randevunuzu aldığınız gün, nüfus müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi yapıyorsunuz.
Gerekli belgeler şöyle: Nüfus cüzdanı, eski sürücü belgesi, 15 liralık değişim bedelinin yatırıldığına dair makbuzlar, k son 6 ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan, Adli Sicil Belgesi (elektronik ortamda sistemden kontrol ediliyor. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir), ‘sürücü olur’ yazan ve aile hekiminden ücretsiz olarak alınan sürücü sağlık raporu. Sağlık raporunuzu temin etmenizden itibaren, iki yıl içinde ehliyeti almanız ya da yenilemeniz gerekiyor.