Türkiye’de milyonlarca vatandaş cep telefonlarına gelen istenmeyen mesajlardan şikâyetçiydi. Bu nedenle İleti Yönetim Sistemi (İYS) vatandaşların kullanımına açıldı. Yoğun talep gören sistemi üzerinden vatandaşlar kendilerine mesaj gönderen şirketlerin izinlerini tek tek iptal ediyor. İptal işlemi ise İleti Yönetim Sistemi web, e-Devlet ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
İYS sistemi 7 Ocak tarihinden itibaren vatandaşların kullanımına açıldı. Sistem hakkında yapılan açıklamada, “Ticari elektronik ileti izinlerinizi artık tek noktadan kolayca yönetebilir, dilediğiniz hizmet sağlayıcı ve marka için onay verebilir, ileti almak istemediğinizde ret hakkınızı kullanabilirsiniz.” İfadeleri kullanıldı. Bu kapsamda vatandaşlar artık istemedikleri mesajların telefonlarına gelmesini engelleyebiliyorlar.
Sistem hakkında yapılan açıklamalara göre, 5 günde 750 bin kişi, vatandaş.iys.org.tr sistemine giriş yaparken, 14 milyona yakın izin verisini değiştirdi. Böylece her bir kişi ortalama 19 izinde değişiklik yapmış oldu.
İleti Yönetim Sistemi nedir?
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alınan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik’e uygun olarak; Hizmet Sağlayıcılar’ın arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecekleri, kamunun ise ileti şikâyetlerini ve şikâyete konu iznin durumunu görüntüleyebilecekleri, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hizmet verecek, tüm izinleri zaman damgasıyla kayıt altına alıp güvenli biçimde saklayacak ulusal veri tabanı sistemidir. İleti Yönetim Sistemi’ni ne zaman kullanmaya başlayabilirim?
İleti Yönetim Sistemi, 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır. Artık hangi Hizmet Sağlayıcı’ya, hangi tarihte, nereden onay verdiğinizi görüntüleyebilecek, dilerseniz Bakanlık’ın vatandaşlar için tanımış olduğu geçiş süreci boyunca çıkış hakkınızı kullanabileceksiniz. 150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı (telefon numarası ve eposta adresi sayısı toplamı) olan hizmet sağlayıcılara ait izinler için bu tarih 15 Temmuz 2021’dir.
İleti Yönetim Sistemi içerisinde yapacağım işlemler ücretli midir?
Hayır. İleti Yönetim Sistemi, tüm vatandaşlarımıza her kanaldan ücretsiz hizmet verecektir.
İleti Yönetim Sistemi’ni nasıl kullanabilirim?
İleti Yönetim Sistemi’ni İleti Yönetim Sistemi Web, e-Devlet kapısı, İleti Yönetim Sistemi Mobil Uygulaması üzerinden kullanabilirsiniz.
İleti Yönetim Sistemi’nde profilim yok ancak tarafıma reklam, tanıtım, pazarlama mesajı gelmesini istemiyorum.
Ret bildirimi yapabilir miyim?
Evet. İlgili iletişim adresinize (telefon numarası veya e-posta adresi) gelecek doğrulama koduyla giriş yaparak tüm işletme ve markalar için iletişim tercihlerinizi yönetebilirsiniz.
Bankamı izin listemden çıkardım. Ödeme ve üyelik girişi gibi işlemlerde tarafıma gönderilen tek seferlik doğrulama kodu gelmeye devam edecek mi?
Evet, ret işleminiz yalnızca firmalara ait kampanya, reklam, tanıtım ve pazarlama iletileri için geçerlidir. Bilgilendirme dâhilindeki tüm hizmetlerden yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Ret bildirimi yaptığımda tarafıma gelen iletiler ne zaman kesilir?
Hizmet Sağlayıcılar, alıcının yaptığı ret bildirimini takiben 3 (üç) iş günü içerisinde ticari elektronik ileti göndermeyi durdurur.