GündemSağlık

mRNA aşısı nedir? mRNA aşıları hangileri?

Türkiye’de aşılama hızlandı. Ülkemizde aktif olarak Biontech ve Sinovac aşıları kullanılıyor. Aşılama devam ederken aşı çeşitleri de araştırılıyor. Vatandaşlar özellikle Biontech aşısında kullanılan mRNA teknolojisini merak ediliyor. Peki, mRNA aşısı nedir? İnaktif ve mRNA aşıları hangileri? Yan etkileri nelerdir?

mRNA AŞISI NEDİR?

Biontech aşısında kullanılan bu teknoloji canlı aşı olarak biliniyor. Virüsün genetik kodunu taşıyan RNA’yı içeren aşı. Aşı kişiye enjekte edildikten sonra kişinin hücreleri, bu genetik kodu kullanarak bağışıklık sistemini uyaran maddeleri (antijen) üretir ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu aşılara da mRNA yanı “mesajcı RNA” (ribonükleik asit) aşılar nedir. DNA’dan üretilen bir biyomolekül olarak biliniyor. mRNA aşılarında geleneksel aşılardan farklı olarak zayıflatılmış patojen yerine vücuda virüsün bir proteininin mRNA’sı veriliyor. Böylece bağışıklık sisteminin virüs olmadan harekete geçmesi ve virüse karşı antikor üretmesi hedefleniyor.

mRNA AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Sağlık Bakanlığı’nda yer alan bilgiye göre, aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Klinik çalışmalarda COVID-19 mRNA aşısı sonrası bildirilen yan etkiler genellikle yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, halsizlik, bulantı, lenfadenopati şeklindedir. COVID-19 mRNA aşısının ciddi alerjik reaksiyona neden olma olasılığı çok düşüktür.

mRNA AŞILARI HANGİLERİ?

Tabloya göre Çin aşısı olan “Sinovac” İnaktif özellik taşıyor. Amerikalı Pfizer/Biontech ve ABD Moderna mRNA aşı tekniği ile üretiliyor. Rusya “Sputnik V” ve Oxford Üniversitesi’nin “AstraZeneca” ise viral vektör özellikte.