MSÜ başvuru şartları nelerdir? MSÜ başvurusunda bulunmak isteyenler, başvuru süreçlerini, başvuru için talep edilen evrakları, başvuru sonuçlarının sorgulamasının nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.
MSÜ Başvuru Şartları Nelerdir?
MSÜ başvuru mülakatına başvuracaklar için öncelikli olarak T.C. vatandaşı olma şartı aranır. Diğer bir ifade ile yabancı uyruklu vatandaşlar başvuruda bulunamaz. egehaber.com Aşağıda MSÜ için istenen diğer şartlar maddeler halinde yer alır. Bu şartlar şu şekildedir:
MSÜ’ye başvuracaklara yaş sınırlaması uygulanır. Bu sınırlama Hava Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksek Okullarında farklılık gösterir. İstenen bu yaşlar maksimum olarak sırasıyla 20 ve 21’dir. Bu söylenilen yaşlardan daha büyük olanlar başvuruda bulunamaz.
*Sınav sonucunda okulların talep ettiği minimum puanı alabilme şartı bulunur.
*Başvuruda bulunanın ve aile üyelerinin herhangi bir sebepten dolayı adli sicil kaydının olmaması başvuru şartlarındandır.
*Başvuru yapanın daha önce bir okuldan atılmaması gerekir.
*Müracaat için evli ya da nişanlı olunmaması gerekir.
*Hamile olan kadınlar MSÜ müracaatında bulunamaz.
*MSÜ için gerekli olan sağlık durumlarının uygun olması aranılan şartlardandır.
MSÜ Sınav Süreci
MSÜ başvuru sonrası MSÜ sınavında toplamda 120 soru vardır. Bu sorular lise düzeyinde olur. Sınavın içeriği sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri olarak 3 bölümden oluşur. egehaber.comBu alanlarda sırasıyla 20, 40 ve 20 soru yer alır. Sınav toplam 500 puan üzerinden hesaplanır. Sınav puanları soruların yer aldığı alana göre hesaplanır. Yazılı sınavın ardından fiziksel olarak bir sınav uygulanır. Burada amaç adayların fiziki anlamda ne durumda olduklarını ölçmektir. Sınavda uygulamalı bir şekilde çeşitli aşamalardan geçirilir. Girilen tüm aşamaların ardından fiziki sınav sonucu belirlenir.
MSÜ Müracaatında İstenen Belgeler
MSÜ müracaat işleminin ardından sınava çağrılanlardan istenen bir takım belgeler yer alır. Bu belgeler aşağıda şu şekilde sıralanır:
*Vatandaşların kimlik belgeleri ve fotokopisi ile birlikte mülakata gelmeleri gerekir.
*Diplomaları olanların yanlarında diplomalarını getirmeleri istenir. Yeni mezun olup diploması çıkmamış olanlardan ise okullarından ya da e-devlet sistemi üzerinden alabilecekleri geçici mezuniyet belgesi istenir. Bu belge e-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra ekranda yer alan arama çubuğuna “geçici mezuniyet belgesi” yazılarak kolay bir şekilde bulunur. Belgeye erişim sağlandıktan sonra “kaydet” butonu ile kaydedilerek dilenildiği zaman yazdırma işlemi yapılabilir.
*Mülakata gelenlerden sınavda göstermiş oldukları başarıyı gösteren belge istenir. Bu sebepten dolayı sonuç ekranından alınan puan sorgulanarak çıktısının alınması gerekir.
*Mülakatta “güvenlik araştırması” ve arşiv araştırması” formu da istenir.
*Vatandaşların mülakatta e-devlet şifrelerinin olması gerekir. E-devlet şifresi PTT şubelerinden temin edilir. Bunun için vatandaşlardan 4 TL ücret istenir. E-devlet şifresine daha önce sahip olanların yeniden şifre almalarına gerek yoktur. Fakat şifrelerini unutanların yeniden şifre belirlemeleri gerekir. Bunun için sistemde kayıtlı olan cep telefonu numarası ya da e-mail adresi ile birlikte şifre değişikliği yapılabilir.
MSÜ Puan Türleri
MSÜ başvuru işlemi tamamlananlar bulunanlar hangi okulların hangi puan türü ile alım yaptığına dikkat etmelidir. Aşağıda bu puan türleri ile ilgili bilgiler yer alır:
*Kara Harp Okulu yazılı sınavda sayısal ve eşit ağırlık puan türüne göre alım yapar.
*Deniz Harp Okulu yazılı sınavda sadece sayısal puan türüne göre alım yapar.
*Hava Harp Okulu yazılı sınavda sadece sayısal puan türüne göre alım yapar.
*Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu yazılı sınavda sayısal ve eşit ağırlık puan türüne göre alım yapar.
*Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu yazılı sınavda sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türlerinde alım yapar.
*Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu yazılı sınavda sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türünde alım yapar.
*Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu sınava giren adayların en yüksek puanına göre değerlendirmede bulunur.
MSÜ Sonuçlarına Nereden Bakılır?
MSÜ sınavına girildikten sonra sınav sonuçları ve tercih sonuçları “personeltemin.msb.gov.tr” internet adresinden online bir şekilde öğrenilebilir. Ayrıca tercih döneminde ÖSYM’nin resmi sitesinde yayınlanan tercih kılavuzuna da erişim sağlamak mümkündür. Bu kılavuzda yer alan bilgilerin göz önünde bulundurulması önerilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi başlar. Adaylar okulların aldıkları puan türüne uygun olarak tercihlerde bulunur. Her sene sınav takvimi internet üzerinden ilan edilir.
MSÜ Mezunu Çalışma Olanakları
MSÜ bitirildikten sonra mezunlar için TSK tarafından verilen imkanlar da yer alır. Bu imkânlar sadeece askeri çalışanlara özel olarak sunulan tatil olanakları, konaklama yerleri vb. gibi birçok alandadır. Mezun olan öğrenciler mezuniyetinin ardından ücretli bir şekilde çalışmaya başlar. Bu sebepten dolayı diğer bölümlere oranla iş bulma açısından oldukça şanslı bir meslektir. Ülke içinde verilen görevlerin yanı sıra mezunlar yurt dışında da çalışma imkanına sahiptir. Burada verilen görevler çeşitli kuruluşlarda inceleme yapmaktır. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans ve doktora da yapabilir. Bu aşamada kurumların açıkladıkları şartların yerine getirilmesi gerekir. MSÜ mezunları hem akademik anlamda hem de iş anlamında sunulan olanaklar ile kazanç anlamında da diğer bölümlerden daha fazla kazanır.
Kaynak: egehaber.com