Kültür Sanat

Muğla'da Üniversiteye Adını Veren Hayırsever Sıtkı Davut Koçman Anılıyor!

Sıtkı Davut Koçman‘ın anma töreninde konuşan MSKÜ Rektörü Hüseyin Çiçek, konuşmasında Barış Pınarı Harekatı‘na vurgu yaptı. Merhum Sıtkı Koçman’ın yaptıkları ile Barış Pınarı Harekatı arasında bir ilişki kurulması gerektiğini belirten ve Koçman’ı vefatının 14. yılında saygı ve minnetle andıklarını dile getiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek;

“Sıtkı Davut Koçman sayesinde bugün buralara kadar geldik. Bu süreçte Sıtkı Davut Koçman’ın yaptığı çok şey var. Başarılı bir ülke olmak ve dünyada barışı için Türkiye’nin güçlü ve milli olması, kendi kendine yetebilmesi gerekli. Üniversitemizin şuan 400 bin metrekareye yakın kullanım alanı var. Bunun dörtte birine tekabül eden üniversitemizin başlangıç kısmı olan 100 bin metrekarelik alan merhum Sıtkı Koçman sayesinde yapılmıştır. Bu çok önemli. Net bir rakam. Kendisine gıpta ettiğimi ifade edeyim. Kendisinin adını taşıyan bir üniversitenin rektörü olduğum için çok büyük onur duyuyorum. Sıtkı Davut Koçman’ı rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

SARI CEKETLİ MÜHENDİS SITKI DAVUT KOÇMAN

Sıtkı Davut Koçman’nın 14. Yıl dönümünde bir araya geldiklerini dile getiren Sıtkı Koçman Vakıf Başkanı Naci Parmaksız ise;

“Sarı Ceketli Mühendis, Osmanlı’dan sonraki Cumhuriyet Dönemi’nde birçok faaliyet gerçekleştirmiş müthiş bir sanayici olmuştur. İlaç, yem inşaat gibi pek çok sektörlerde faaliyet göstermiş ve o dönemde sigortanın ne demek olduğunu bilmeyen birçok insan varken pek çok çalışana sigorta yaptırmış ileriye dönük hayatı garanti altına almıştır. Aynı zamanda eğitime büyük hizmetler yapmıştır.

Koçman’ın bu katkıları tamamen vergisini verdiği parasından yapmıştır. Şimdi görüyoruz. En ufak bir şey yaptıranlar hemen vergiden düşüyor. O tamamen helal kazançtan yapmıştır.

Vakıf, kendi mal varlığının veya mal varlığının bir kısmının beli bir amaç için yönetmesi ve o amaç için harcaması demektir. Daha basit bir ifadeyle veren el ile alan elin buluşturulmasıdır. Vakıflar bize Osmanlı Dönemi’nden gelmiştir.

Sıtkı Koçman vâkıfı olarak her sene ihtiyacı olan öğrencilere burs veriyoruz. Vakıf aracılığıyla her sene 500-600 kişiye burs veriyoruz.

Yapılan binalar önemli. Ama bu binaların içinde siz değerli gençlerimizin yetişmesi, bilgi sahibi olmanız ve bu bilginizi ileride değerlendirmeniz her şeyden daha önemlidir. Onun için bu sene 1-30 Ekim arası müracaatları alıyoruz. 30 Ekim’den sonra inşallah bunları değerlendireceğiz.

“İHTİYACI OLAN ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLERİMİZ SITKI KOÇMAN VAKFI’NA BAŞVURU YAPABİLİR”

Gerçekten ihtiyacı olan arkadaşlarımız varsa Sıtkı Koçman Vakfına burstan faydalanmak için müracaat edebilirler. Ayrıca öğretim görevlilerimizin yaptıkları gerek yurt dışı gerek yurt içi kongrelerini, yayınlarına destek olma çabası içindeyiz. Her yıl 2 milyon lira katkımız oluyor. Olacaktır da. Öğrencilere bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Biz bursları iadesiz veriyoruz. Sizlerde ileride okulu bitirip iş hayatına atıldığınız zaman, ekonomiye atıldığınız zaman, kendi ayaklarınız üzerinde durduğunuz zaman bu çeşit yardımlarda bulunmanızı tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sıtkı Davut Koçman Fotoğraf Sergisi’nin gezilmesiyle program son buldu. Öte yandan Sıtkı Davut Koçman vefatının 14. Yılı anma etkinliğine Muğla protokolünden katılımın oldukça düşük olduğu gözlemlendi. Protokolde yer alan isimler şöyle; Menteşe Belediye Başkanvekili Levent Ünver, Muğla Vali Vekili ve Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız katılım gösterdiler.

Bir yanıt yazın