Gündem

Muğla Marmaris’te düzenlenen Denizkuru-1 tatbikatı nefes kesti

Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen Denizkurdu-1 2024 Tatbikatı, yerli ve milli mühimmatlar kullanılarak gerçekleştirilen etkileyici manevralarla nefes kesti. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından düzenlenen tatbikat, 7-16 Ocak tarihleri arasında Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de icra ediliyor.

Tatbikat kapsamında Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda düzenlenen Seçkin Gözlemci Günü ve basın faaliyetleri, yerli ve milli mühimmatların yanı sıra envantere eklenen araçların kullanımını gözler önüne serdi.

Tatbikatın başlangıcında top atışı ve selamlama ile ritm bulan Denizkurdu-1, SAS (Su Altı Savunma) timinin Taktik Pençe Harekatı ile devam etti. Operasyon kapsamında bölgeye helikopterle intikal eden tim, suya atlayarak yüzerek mayına patlayıcı ve fünye monte etti. Ardından helikoptere alınan tim, başarılı bir şekilde mayını imha etti.

Yılancık Adası’na yapılan giriş harekatıyla devam eden tatbikatta, helikopterler adanın kuzeydoğusundaki hedefe top ve flare (alev topu) atışları gerçekleştirdi. Ayrıca, Su Altı Taarruz (SAT) botu, adanın kuzeydoğu burnundaki hedefe atış yaparak kontrollü bir şekilde imha sağladı. Helikopterden paraşüt ile atlayan SAT timi adaya iniş yaparak başarılı bir operasyon sergiledi.

Amfibi unsurların hedefe ve kıyıya yönelik manevralarıyla devam eden tatbikat, taarruz helikopterleri tarafından adaya 2 helikopter ve 12 amfibi deniz piyadesi indirilmesi ile zirveye ulaştı. 4 zırhlı amfibi hücum aracı, 10 lastik bot ve 4 LCVP ile 170 amfibi deniz piyadesi çıkarma bölgesine sevk edildi. Piyadelerin adayı emniyete alması sonrasında, paraşüt ile atlayan SAT timi tarafından Türk bayrağı açıldı.

Denizaltı savunma harbi yeteneklerine odaklanan tatbikatta, helikopter tarafından su altı sonarı derinliği ayarlandı, deniz karakol uçağı 3 sonobuoy ve 120 flare atışı gerçekleştirdi. Aksungur SİHA tarafından sağlanan veri ile güvenlik seviyesi arttırıldı ve denizaltının satıha çıkışı senaryo gereği gerçekleştirildi. Hedef gemi Doğanarslan’a helikopterden temren güdümlü roket, hücum botlarından top atışı ve süper cobra helikopterinden top atışı yapılarak başarılı bir denizaltı savunma harbi senaryosu sergilendi.

Tatbikatın sona erdiği Basın Günü tören geçişi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin güncellenen envanteri ve etkili operasyon yeteneklerini bir kez daha gözler önüne serdi. Baybars Küçükatay, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Hüseyin Tığlı, SAT Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdoğan, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral M. Savaş Eser, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz, Donanma Harekat Başkanı Tuğamiral K. Kaan Türkkan ve 28 ülkenin ataşesi, tatbikatı izleyerek Türk Deniz Kuvvetleri’nin başarısına tanıklık etti.