Ekonomi

Mülk sahipleri dikkat! 1 Mart’ta başlıyor

Emlak vergisi 2024 yılı ilk taksit ödemeleri 1 Mart’ta başlıyor! Konut sahipleri emlak vergisi ödemelerini 31 Mayıs’a kadar yapmalıdır. Aksi takdirde gecikme zammı uygulanacak.

Detaylar haberimizde…

Emlak vergisi nedir?

Emlak vergisi, her yıl bina ve arsa sahiplerinin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Verginin miktarı, binanın veya arsanın değeri ve bulunduğu yere göre belirlenir.

Emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, her yıl iki taksit halinde ödenir. Birinci taksit 1 Mart-31 Mayıs, ikinci taksit ise Kasım ayında ödenir.

Emlak vergisi nereye ödenir?

Emlak vergisi, gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenir. Bazı belediyeler, e-Devlet üzerinden de ödeme imkanı sunmaktadır.

Emlak vergisi gecikirse ne olur?

Emlak vergisi zamanında ödenmezse, geciken taksit tutarı için her ay yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanır.

Emekliler emlak vergisi öder mi?

Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan emekliler emlak vergisi ödemez. Bu muafiyet, emeklilerin eşinin veya çocuklarının adına kayıtlı başka bir taşınmazı olsa bile geçerlidir.

Emlak vergisinden kimler muaf?

Emekliler dışında, brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan engelliler, gelirleri sadece sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret olanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri de emlak vergisi ödemez.

Yeni emekli olanlar emlak vergisi öder mi?

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar, diğer şartları taşıyorsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemezler. Daha önce ödeyenlerin muafiyet kapsamına girmesi için belediyelere dilekçe vermeleri gerekir.