Mülk sahipleri dikkat: Son gün 1 Nisan!

Kira gelirlerinin beyan edilmesi için son tarih yaklaşıyor. Konut ya da iş yeri kiraya veren mükellefler, elde ettikleri gelirleri 1 Nisan Pazartesi gününe kadar beyan etmeliler. Özellikle konut kira geliri yıllık 21 bin lirayı, iş yeri kira geliri ise 150 bin lirayı aşanların beyanname vermesi gerekiyor.

Elektronik ortamda beyanname verme imkanı

Mülk sahipleri, “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden “hazır beyanname sistemi” ile beyanname verebilirler. Bu yıl, kiracılar da “kira bildirim formu”nu doldurarak beyan sürecine dahil ediliyor. Böylece, mülk sahipleri ve kiracıların beyanları karşılaştırılabiliyor.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi verme süresi

Gerçek kişilerin ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri gibi kazançlarını beyan etmeleri için de son tarih 1 Nisan. Mükellefler, gelir vergisi beyannamelerini “gib.gov.tr” üzerinden Hazır Beyan Sistemi’ni kullanarak verebilirler. Tahakkuk eden gelir vergisi ise iki eşit taksitte ödenebilir.

Yapılandırılan borçların ödeme süresi de sonlanıyor

7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ödeme süresi de 1 Nisan’da sona eriyor.

Ödeme yolları ve detaylar

Tahakkuk eden gelir vergisi, çeşitli ödeme yöntemleriyle ödenebilir. Bu ödeme yöntemleri arasında Dijital Vergi Dairesi, mobil uygulamalar, banka kartları/kredi kartlarıyla ödeme, banka hesabından havale, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri bulunmaktadır.

 

 

Exit mobile version