Mutasyonlu corona virüsü en çok bu gruptakileri etkiliyor!

Türkiye’de günlük corona virüsü vaka sayısında artış görülüyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda vaka artışın bir sebebi de mutasyonlu corona virüsü olarak gösteriliyor. Peki, mutasyonlu corona virüsü en çok hangi yaş grubundaki vatandaşları etkiliyor? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayıldığı iddia edilen corona virüsü salgınında şimdi de mutasyon endişesi yaşanıyor. Daha hızlı yayıldığı bilinen mutasyonlu virüs Türkiye’de vaka artışının sebeplerinden biri olarak değerlendiriliyor. Her gün binlerce kişinin yakalandığı corona virüsü ile ilgili olarak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan DHA’ya yaptığı açıklamalarda mutasyonlu corona virüsünün özellikle gençlerde etkili olduğunu söyledi. Ceylan açıklamalarında, “Arka arkaya 5 farklı ülke, mutant virüs ortaya çıkan hastaların daha küçük çocuklar olduğunu, özellikle 0-9 yaş grubundaki vaka sayısında artışa yol açtığını rapor etti. Daha çok küçük çocukları etkilediği, orijinal virüs kadar yaşlı kişileri değil, daha genç kişileri etkilediği gösterilmiş” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki oranı bilmiyoruz”

Ancak Türkiye’de mutasyonlu virüsün etki ettiği yaş oranının bilinmediğini söyleyen Ceyhan, “Bu mutasyonun etkilediği bir durum. Zamanla bu mutasyonlar öyle bir hale geliyor ki belli bir yaş grubunu ağırlıklı olarak hasta yapıyor, bazen belli hastalık gruplarında daha çok hastalık yapıyor. Bazen hastalık yapıcı özelliğini kaybediyor, anavatanı yarasaya gidiyor ve orada kalıyor. Ama insanla temas ettiği zaman yeni bir mutasyon ile tekrar ortaya çıkıyor. Türkiye’deki oranı bilmiyoruz. Bizim, mutant virüs ile orijinal virüslerin klinik sürecini karşılaştıracak kadar süremiz olmadı; bundan sonra değerlendirilir. Ülke çapında bu verileri toplayıp, mutant virüsün klinikte ne gibi değişiklik yaptığını ortaya koymak lazım. Mutasyonda, bir mutant virüs bulduğunuz zaman, genetik yapısı her zaman size ‘bu şunu yapar’, ‘şöyle bir değişiklik yapar’ dedirtmiyor, bunlar inceleniyor. Genetik haritasına göre, ‘şu noktasında değişiklik var’ deniyor; ama o noktasındaki değişiklik virüsün davranışına nasıl yansıyor, onu gözlemle anlayabiliyorsunuz. Bu aslında nedeni bilinmeyen bir durum; ama yeni bildiğimiz bir şey değil.” Açıklamasında bulundu.

Exit mobile version