İstanbul’dan da hissedilen ve bir kişinin ölümüne neden olan Çanakkale depreminin ardından Prof. Dr. Naci Görür’den bir uyarı geldi. Görür, bölgede stres birikimi olduğunu ve depremlerin devam edeceği uyarısında bulundu.
Çanakkale’nin Yenice ilçesinde dün akşam saat 21.38’de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 10 kilometre derinlikte gerçekleşen deprem, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Depremden dolayı Bursa’da panik yaşayan bir vatandaşın 2. kattan atlayarak hayatını kaybettiği bildirildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, 4,9 büyüklüğündeki deprem Yenice ilçesinde gerçekleşti. Deprem 10 kilometre derinlikte meydana geldi ve İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’nin diğer ilçelerinde de hissedildi.
Prof. Dr. Naci Görür’ün değerlendirmesi
Depremle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin Yenice-Gönen fayı üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Görür, “Bu fayda en son deprem 1953 yılında ve 7,2 büyüklüğünde oldu. Stres birikiminin olduğu bir bölge, böyle görece küçük depremler beklenir” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki deprem aktivitesi
Çanakkale’nin Biga ilçesinde 28 Şubat 2024 tarihinde de 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. AFAD verilerine göre, son bir ayda bölgede 150’yi aşan büyüklükleri 2,0 ile 3,0 arasında değişen depremler yaşandı.
“Bölgede aktif fay yok”
ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, bölgede aktif bir fay hattı olmadığını, ancak Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve her yerde deprem olabileceğini söyledi. Özden, “Çok dağınık bir alanda bu deprem dağılımları. Dünkü olan deprem de bu dağınıklığın hemen hemen ortasında bir noktaya denk geliyor” dedi.
Çanakkale’de meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki deprem, bölgede yaşayanlar için endişe kaynağı oldu. Uzmanlar, bölgede stres birikimi olduğunu ve daha büyük depremlere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.