Gündem

Nafaka ödeyenler dikkat! Yargıtay’dan emsal karar geldi: Hukuka aykırı bulundu

Yargıtay, nafaka ile ilgili önemli bir karar daha verdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yoksulluk ve iştirak nafakasının artırılması talebinde bulunan bir kadının, “yıllık enflasyon oranında artış” istememesi durumunda mahkemece yapılan bu artış kararını hukuka aykırı bularak bozdu.

Karara göre, 2013 yılında boşanan bir kadın, eski eşinden 788 lira yoksulluk nafakası ve çocukları için 450’şer lira iştirak nafakası alıyordu. Kadın, enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek, nafakanın artırılması için 2020’de dava açtı. Ancak, davalı eski eş, başka bir evlilik yaptığını ve geçindirmek zorunda olduğu bir ev bulunduğunu belirterek davanın reddini talep etti. Mümkünse nafakada yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını istedi.

Adalet Bakanlığı davayı temyize taşıdı

Denizli 2. Aile Mahkemesi, yoksulluk nafakasını 880, iştirak nafakasını ise 700 liraya yükseltti ve her yıl enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi. Ancak, Adalet Bakanlığı, kararı kanun yararına temyiz istemiyle Yargıtay’a taşıdı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, temyiz incelemesinde kararı kanun yararına bozdu. Daire, davacı kadının yıllık enflasyon oranında artış talebinde bulunmamış olmasına rağmen, mahkemenin ileriki yıllarda bu artışı kararlaştırmasını usul ve yasaya aykırı buldu. Kararın gerekçesinde, tarafların talep ve sonuçlarıyla bağlı olunduğuna vurgu yaparak, talep dışında bir karar verilemeyeceği belirtildi.