Narlıdere Metrosu’na görkemli açılış: 15 Nisan’a kadar ücretsiz

İzmir Büyükşehir Belediyesinin öz kaynaklarıyla 287 milyon euroluk yatırımla hayata geçen Narlıdere Metrosu'nun açılışı yapıldı. Metro açılışında konuşan Soyer partisine de sitem ederek, "Unutmasınlar ben uzun mesafe koşucusuyum. Bugüne kadarki hattımız İzmir Büyükşehir Belediyesiydi. Bundan sonra sathımız, tüm vatandır" dedi.

Haber/ Didar Demirci- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 287 milyon euroluk yatırımla tamamladığı Narlıdere Metrosu, hizmete girdi. Narlıde Metrosu’nun açılışı DJ Ersin Şov ile başladı ve Haluk Levent konseri ile son buldu. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve belediye başkanları ile partililer katıldı. Açılışa davet edilmesine rağmen CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay’ın katılmaması dikkat çekti.

Narlıdere Metrosu açılışa özel 15 Nisan’a kadar ücretsiz olacak.

“İZMİR ULAŞIMINA BÜYÜK KATKI”

Narlıdere Metrosu açılışında konuşan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Balçova ve İzmir için tarihi önemi olan bugün sizlerle olduğum için çok mutluyum. Kent ulaşımı izmir için çok önemli bir hizmettir. İzmirde sayın ahmet piriştina ile başlayan aziz kocaoğlu ile devam eden metro projeleri Sayın Tunç Soyer döneminde artarak devam etti. Artık İzmir’in bir ucundan diğer ucuna konforlu bir şekilde ulaşım sağlanacak” dedi. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin ise, “Ben de başta büyükşehir başkanımız olmak üzere bu zor dönemde engellemelere rağmen bu projeyi bitiren başkanımız başta olmak üzere projeye emek veren herkese teşekküt ediyorum. Metronun ne kadar iyi bir ulaşım aracı olduğunu göreceğiz. Yüzlerce otobüs seferden kaldırılacak. İnsanlarımız zamanında işlerine ulaşacak. 100. Yılda Narlıdere Belediye Başkanı olmaktan ve böyle bir projenin açılışında olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

SOYER: SÖZ VERDİK, YAPTIK

Narlıdere Metrosu’nun açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “8 Nisan 2019’da sizlerin takdiriyle mazbatamı alırken bir söz vermiştim. İzmir için canla başla çalışacağım demiştim. Hep birlikte İzmir için yüreğimizi ortaya koyduk. Koşullar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil, icraat ürettik. Ve bugün alnımız ak, başımız dik diyoruz ki: Söz verdik, yaptık!” mesajını verdi.

“İZMİR’İN KAGREN OLMUŞ SORUNLARINI ÇÖZDÜK”

Soyer, “5 yıl önce, seçim beyannamemizde, 165 projemizi gerçekleştirmeyi vadetmiştim. Bu projeleri yüzde 87’lik bir oranda tamamlamış üzerine bir de 15 proje eklemiş ve bu oranı gerçekleştirmiş tek belediye başkanı olmaktan büyük gurur duyuyorum. 5 yılda İzmir’in 50 yıllık kangren olmuş sorunlarını çözdük, ve gelecek 50 yılını teminat altına aldık” dedi.

“MERKEZİ HÜKÜMET İZMİR’E YATIRIM YAPMADI”

İzmir için 5 yılda yaptıkları yatırımları sıralayan Soyer, “Cumhuriyetimizin 100. yılını tarihe nakşettiğimiz 9 Eylül kutlamaları ve İkinci Yüzyılın İktisat Kongresiyle taçlandırdık. Uluslararası alanda sahip olduğumuz itibar ve İzmir duruşuyla, 5 yılda uluslararası finans kuruluşlarından en fazla finansman getiren Belediye olduk.Ya bir yol bulduk… Ya da bir yol açtık! Dayanışmayla… Daima çok renk. Daima çok ses. Daima çok nefesle hep öncü olduk” sözlerini kaydetti. İzmir’e mevcut hükümetin “üvey evlat muamelesi yaptığını ve bu nedenle de hiçbir yatırım kaynağı ayırmadığını söyleyen Soyer, “İzmir’i bilenler bilir… Bu şehirde Ulaştırma Bakanlığına ait tek bir “U” harfi yok. Onun yerine, kendi metro hattını, sadece kendi imkanlarıyla yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Biz, Türkiye’de son beş yılda raylı sistemlere bütçesinden en büyük oranı ayıran belediyeyiz. Sadece 5 yıllık görev sürem boyunca İzmir’de 952 milyon Euroluk raylı sistem yatırımı yaptık, yani bugünkü rayiçle 31 milyar lira. Peki bu 5 yılda merkezi hükümetin İzmir’e layık gördüğü raylı sistem yatırımı ne kadar biliyor musunuz? Yalnızca ama yalnızca 3 bin lira” dedi.

“SARAY’IN OYUNLARI DEĞİL HALKIN ALIN TERİ VAR”

İzmir’deki raylı sistem yatırımlarına dikkat çeken Soyer, “Biz o metro Buca’ya gelecek dedik. Getiriyoruz. 9 Ocak’ta Buca’da, “dev köstebek” denilen tünel sondaj makinelerini toprağın altına indirdik… İzmir tarihinin en büyük raylı sistem projesi olan, günde 400 bin yolcu taşıyacak Buca Metromuzun yapımı son sürat devam ediyor. Finansmanı döviz olarak hazır duruyor, yapılması önünde hiçbir engel kalmadı, ama elbette takipçisi olacağız. Günde 100 bin İzmirli’ye hizmet veren Çiğli Tramvayı’nı, 27 Ocak’ta açtık. Ve bugün… günde 170 bin İzmirliyi taşıyacak Narlıdere Metromuzu büyük bir coşkuyla başlatıyoruz. Metromuz 15 Nisan’a kadar tümüyle ücretsiz hizmet verecek. Bir önceki dönemden yüzde 12 düzeyinde devraldığımız bu hattımızı, görev sürem içerisinde tamamlamanın gururunu yaşıyorum. Bu dev raylı sistem yatırımımızın her bir katresinde, her metresinde, her adımında sarayın oyunları değil, halkın alın teri var. Narlıdere Metrosu’nun temelinde hırsızlık yok. Dürüstlük ve cesaret var. Bizim yatırımlarımızın özünde insan kayırmacılık, rantçılık yok. Birlik var, beraberlik var. 287 milyon Euro’luk bir yatırımla hayat bulan İzmir’in en yeni metrosu, Cumhuriyetimizin 100. yaşına armağan olsun” diye konuştu.

“BENDEN SONRAKİ BAŞKANLAR DA UMARIM TAMAMLAR”

“Hiç kimseye müdana etmeden, boyun eğmeden… 7 gün 24 saat İzmir’e hizmet ederek günü kurtaran, popülist çözümlere değil, bu şehrin geleceğini inşa eden doğru işlere odaklandım” diyerek sözlerini sürdüren Soyer, İzmir’de yaptıkları Türkiye’nin ilkleri ve enleri olarak saydığı projeleri tek tek sıraladı. Soyer, “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz! Diliyorum ki benden sonraki belediye başkanları, bütçesi hazır, izinleri alınmış ve büyük kısmı başlamış olan bu yatırımları layıkıyla tamamlar” dedi.
Soyer, “Gururla söylüyorum, her yıl bütçemizin yaklaşık yüzde 40’ını yatırımlara harcadık. Tüm bunları ben yapmadım, biz yaptık. İzmir yaptı. Hep beraber güvenli ve huzurlu bir şehir inşa ettik” sözlerini kaydetti.

SOYER’DEN CHP’YE SİTEM: CANLARI SAĞOLSUN

Görev süresince İzmir’e yaptığı alt yapı ve üst yapı yatırımlarını sıraladıktan sora Soyer, “Aşığı olduğum bu güzel şehrin, güzel insanları, elbette bu kadar emeğe partinizden ve yoldaşlarınızdan bir takdir beklersiniz” diyerek CHP’ye sitemlerini dile getirdi. Soyer, “İzmir CHP il kongresinde kapalı oylamada 522 delegenin 508’inin oyuyla en yüksek örgüt desteğini alana, başarılarıyla uluslararası alanda en yüksek makama getirilene, anketlerde birinci çıkana, bu kadar çabaya, devrim niteliğindeki onlarca esere bir teşekkürü çok görenlere buradan sitem ediyorum. Canları sağolsun. Bu yoldaki en büyük ödül siz değerli İzmirli hemşerilerimin takdiridir. Bu makamdaki görevim bitse de sizlerin her siyasetçiye bahşetmediğiniz ama beni oturttuğunuz gönül makamı benim için en büyük ödüldür. Tüm kalbimle söylüyorum, bu gurur bana da evlatlarıma da yeter. İzmir’e, bu şehrin 4 buçuk milyon dürüst, namuslu insanına bana bu gururu yaşattıkları için teşekkür ediyorum” mesajını verdi.
Soyer, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Geçmiş olsun diyenlere asla kulak asmayın. Demokrasi bayrağını taşımanın bedelini ödemeye rıza gösteren herkese… Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet devrimlerine en sıkı sahip çıkan şehir olma özelliğini yaşatan ve fakat bu nedenle bedel ödeyen, o bedele rıza gösteren tüm İzmirlilere helal olsun! Gelecek olsun! İzmir’in kadınlarına, çocuklarına, gençlerine… İzmir’in yaş almış çınarlarına… Helal olsun! Gelecek olsun! İzmir’in sanayicisine, esnafına, çiftçisine, tüccarına… Helal olsun! Gelecek olsun! 5 yıllık yolculuğumda bana yoldaşlık eden çalışma arkadaşlarıma, genel sekreterimizden başlayarak, genel sekreter yardımcılarına, daire başkanlarına, müdürlerine, şeflerine, belediye şirketlerimizin yöneticilerine, çalışanlarına. İzmir Büyükşehir belediyesinin tüm emekçilerine ve elbette onların sevgili ailelerine, eşlerine, çocuklarına… Helal olsun! Gelecek olsun! Bu memleket için, İzmir için son nefesime kadar hizmet edeceğim. Bunu, kimsenin ekmeğine yağ sürmeden, bu toprakları rant çetelerine peşkeş çekmeden yapmaya devam edeceğim. Ben sizlere hakkımı helal ediyorum, siz de hakkınızı helal ediyor musunuz? Unutmasınlar! Ben uzun mesafe koşucusuyum… Bu ülkede demokrasinin neferi olmayı sürdüreceğim. Bir nefer olarak birlikte başlattığımız tüm projelerin de takipçisi olacağım. Şunu çok iyi bilsinler! Bugüne kadarki hattımız İzmir Büyükşehir Belediyesiydi. Bundan sonra sathımız, tüm vatandır.
Bir arada olduğumuz bu güneşli günde cemreler bir bir düşmeye başladı. Onlar önce havaya, sonra suya ve toprağa düşer. Fakat daha da önemlisi, cemrelerin dördüncüsü gönlümüze düşecek. İşte o cemre “demokrasinin tatlı güneşi” olacak. Ve bizleri asla yalnız bırakmayacak. Siz de müsterih olun. Asla umutsuzluğa kapılmayın. Biz, birlikte çok güçlüyüz.

 

 

Exit mobile version