NATO zirvesinden ortak bildiri yayınlandı: Rusya’nın saldırganlığına karşı kararlı şekilde bir aradayız

Bugün Brüksel’de gerçekleştirilen NATO zirvesi sonunda ortak bir açıklama yayınlandı. Söz konusu NATO açıklamasında “Rusya’nın saldırganlığına karşı koymak ve tüm müttefiklerimizin güvenliğini korumak için kararlı bir şekilde bir aradayız” ifadelerine yer verildi. Öte yandan zirve sonunda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açıklamalarında Çin’i, Rusya’ya açıkça kınamaya davet etti. Stoltenberg açıklamasında “Çin’i, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini açıkça kınamaya, Rusya’ya yönelik siyasi ve maddi destek sağlamamaya çalışıyoruz” sözlerini dile getirdi. NATO Genel Sekreteri’nin açıklamalarından önce, NATO zirvesi için Brüksel’e gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Çin’i benzer bir şekilde uyarmıştı.

NATO Zirvesinden Ortak Bildiri

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta yaklaşık bir ay geride kalırken, Brüksel’deki NATO zirvesinden karar çıktı. Zirveden, NATO ittifakının Doğu Avrupa’daki gücünün artırılması kararı çıkarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvenin sonundaki ortak açıklamada, Rusya’nın saldırganlığına karşı NATO ülkelerinin kararlı bir şekilde bir arada durduğu belirtildi. Öte yandan NATO liderleri Brüksel’deki zirvede Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’ya 4 muharebe gücü konuşlandırılması konusunda da anlaşma sağladı. Konuya ilişkin olarak yayınlanan ortak bildiride “Rusya, ateşkesi derhal uygulayarak müzakerelerde ciddi olduğunu göstermeli” ifadeleri yer aldı.

“Rusya Ukrayna’da Kimyasal Silah Kullanabilir”

Zirve sonunda açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal saldırıya başvurabileceğini dile getirdi. Rusya’nın son dönemlerde Ukrayna’yı suçlamalarını bahane olarak kullanabileceğini ifade eden Stoltenberg, olası bir kimyasal saldırının NATO ülkelerini de etkileyebileceğini belirtti. NATO Genel Sekreteri açıklamasında Çin’e de seslenerek, Çin’i açıkça Rusya’yı kınamaya davet etti. Stoltenberg “Çin’i, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini açıkça kınamaya, Rusya’ya yönelik siyasi ve maddi destek sağlamamaya çağırıyoruz” dedi.

Exit mobile version