EkonomiGündem

Net 5 Bin 200 TL olmalı! Asgari ücret açıklaması yapıldı!

Yılsonu gelmeden asgari ücret araştırmaları devam ediyor. Çalışan vatandaşlar yapılan son açıklamaları yakından takip ediyorlar. Son olarak DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu asgari ücret açıklamasında bulundu. Çerkezoğlu açıklamasında, “2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır.” İfadelerini kullandı.

Milyonlarca vatandaş Aralık ayında açıklanacak olan asgari ücret zammının ne kadar olacağını merak ediyor. Konu hakkında yeni bir açıklama yapıldı. DİSK asgari ücret taleplerini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu konu hakkındaki açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün asgari ücret dediğimizde sınırlı bir işçi kesiminin değil milyonların ücretini konuşuyoruz. Asgari ücret memleket ücreti haline gelmiştir.

TL’nin hızla değer kaybetmesi nedeniyle asgari ücret dolar cinsinden son 15 yılın en düşük düzeyine gerilemiştir. Böylece Türkiye işgücü maliyeti açısından tekrar bir “ucuz emek cenneti” haline gelmiştir.

Asgari ücret ülkemizde ücretlerin alt sınırı olmaktan çıkmış ve son yıllarda giderek ortalama ücret haline gelmeye başlamıştır. Avrupa ülkeleri içinde asgari ücret civarında ücretle çalışanların oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye’dir.

Ülkemizin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkması, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi için aşağıdaki talepler etrafında mücadele yürütme kararlılığımızı kamuoyu ve emekçiler ile paylaşıyoruz.

Bütün ücretlere 1.000 TL iyileştirme yapılmalıdır! Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün olacaktır.

Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret ile ilgili açıklamasında, “Kamu işçilerine ve memurlarına verdiğimiz yüksek oranları zamlarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gereken çabayı gösteriyoruz. Asgari ücreti de benzer şekilde tespit ederek dar gelirlilerin üzerindeki yükü de hafifleteceğiz.” İfadelerini kullanmıştı.