İnternet üzerinde en sık araştırılan konulardan biri de noter vekalet için gerekli evrakların neler olduğu. Peki, noter vekalet için gerekli evraklar nelerdir? Cevabı haberimizde…
Noter vekâlet için temin edilmesi gereken bazı evraklar vardır. Hazırladığımız makalemizde noterden vekâletname almak için yapılması gereken işlemler, vekâlet alınmasında gerekli olan belgeler ve vekâlet alındıktan sonra nasıl iptal ettirileceği ile ilgili bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.
Noter Vekâlet İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Noter vekâlet almak için kuruma verilmesi gereken evraklar vardır. Aşağıda bu evraklar şu şekilde sıralanabilir:
Noterden vekâlet belgesinin alınması için 2 adet vesikalık resmin bulundurulması gerekir.
Bunun dışında vekâlet işlemini yapacak taraftan nüfus cüzdanı ve T.C. kimlik numarası talep edilir.
Vekâlet kime verilecekse, o kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası gereklidir.
Ayrıca araç satışları için vekâlet işlemlerinde ruhsat belgesi de istenir.
Bununla birlikte gayrimenkul işlemleri için tapu belgesinin teslim edilmesi gerekir.
Yukarıda verilen belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanmasından sonra notere gidilerek vekâlet verilmelidir.
Kaç Çeşit Vekâletname Vardır?
Noter vekalet veya vekâletname çeşitleri bulunmaktadır. Aşağıda vekâletname çeşitlerinin neler olduğu ile ilgili bilgiler detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:
*Gayrimenkul işlemlerinin halledilmesi için noter tapu vekâleti verilmesi gerekir.
Bunun dışında üniversitede diplomanın başkasının adına alınması için notere gidilerek noter diploma vekâleti verilmesi gerekir.
Bununla birlikte araç satış işlemlerinin gerçekleşmesinde ise noter araç satış vekâletinin alınması gerekir.
Bunun yanı sıra dava işlemlerinde bütün her şeyle avukatın ilgilenmesini isteyenler, notere giderek noterden avukata vekâlet verme işlemini yapmalıdır.
Yukarıda verilen vekâlet çeşitlerinden yapılmak istenen işleme göre tercih edilerek notere gidilip vekâletin verilmesi gerekir.
Vekâlet Verme Nasıl Yapılır?
Noter Vekalet verme işlemlerinin yapılma aşamaları vardır. Aşağıda vekâlet verecek tarafın yapması gerekenler sırasıyla verilmektedir:
Vekâlet verilmesi için ilk önce talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde notere teslim edilmesi gerekir. Özellikle notere gidilirken vekâlet verecek taraf, T.C. kimlik belgesini yanında bulundurmalıdır. Bunun dışında vekâletin verilecek kişinin T.C. kimlik numarasının, adının ve soyadının bilgilerinin de notere iletilmesi gerekir.
Notere bilgiler verildikten sonra ne için vekâlet verileceği hakkında sorular sorulur. Vekâleti verecek taraf da hangi konu için vekâlet vereceğini bildirerek işlemleri tamamlar.
Daha sonra istenilen soruların ve bilgilerin yazılmasının ardından oluşturulan sözleşme vekâleti veren tarafa imzalatılır.
Sözleşmenin imzalanmasının ardından bir nüshası noterde kalır, bir nüshası da vekâleti veren tarafa verilir.
*Bu sayede vekâlet verme işlemleri kolay bir şekilde halledilmiş olur.
Yukarıdaki adımların eksiksiz bir şekilde takip edilmesinden sonra vekâlet verme aşaması tamamlanarak kişinin olmadığı zamanlarda bütün işlemler vekâlet belgesi ile yapılabilir.
Vekâlet Vermek İçin Ne Kadar Ödeme Yapılır?
Noter vekalet vermek için bir miktar ücret ödenir. Bu ücretlerin miktarı hangi iş için vekâlet verileceğine göre değişir. Aşağıda vekâlet ücretleri ile ilgili ayrıntılar sıralanmaktadır:
Araç alım-satım işlemlerinde verilen vekâlet için 90-120 TL arasında ücret ödenmelidir.
Avukata işlemlerin yapılması için verilen vekâlet ücreti de 90,5-120 TL arasındadır.
Tapu işlemleri için verilecek vekâlet ücreti 122,07 TL olarak belirlenir.
Muhasebe vekâlet ücreti ise 120-150 TL arasındadır.
Yukarıda verilen vekâlet ücretlerinin noterde işlemlerinin halledilmesinden hemen sonra ödenmesi gerekir. Vekâlet ücretlerinin ödenmemesi durumunda vekâlet belgesi hiçbir koşulda alınamaz.
İller Arası Vekâlet İşlemleri
İller arasında noter vekalet işlemlerinin yapılması için izlenmesi gereken yollar vardır. Bu yollar aşağıda detaylı bir şekilde verilmektedir:
İller arasında işlemlerin halledilmesi için vekâlet vermek isteyenler, ilk önce vekâleti alacak olan taraftan T.C. kimlik belgesinin fotokopisini bilgisayar üzerinden taratmasını talep eder.
Daha sonra vekâlet alacak olan taraf, vekâleti verecek olan kişiye taratılmış nüfuz cüzdanının fotokopisini e-mail olarak gönderir.
Vekâleti verecek taraf, karşı tarafın taratmış olarak gönderdiği kimlik belgesini notere götürür.
Bu sayede kendi kimlik belgelerini ve karşı tarafın kimlik belgelerini teslim ederek vekâlet çıkarma işlemini tamamlamaktadır.
Yukarıda verilen adımların uygulanması sonucunda vekâleti alacak tarafın olmaması durumunda da vekâlet kolay bir şekilde notere gidilerek çıkarılabilir.
Vekâleti Geri İptal Ettirme
Vekâleti geri iptal ettirme durumları da mevcuttur. Vekâleti veren tarafın vekâlet işlemlerini iptal ettirebilmesi için ilk önce çıkarmış olduğu vekâlet belgesi ve T.C. kimlik numarası ile notere gitmesi gerekir. Daha sonra notere iptal talebini iletmek için başvuru formunu doğru bir şekilde doldurarak formda vekâletnameyi iptal etme sebebini bildirmelidir. Vekâleti iptal etme sebebi noter tarafından kabul edildikten sonra kişi adına azilname düzenlenir. Bu sayede vekâlet iptal etme işlemleri tamamlanmış olur. Noter vekâlet iptal ettirme işlemlerinde iki tarafın da notere gitmesi gerekir. Tek tarafın gitmesi durumunda iptal işlemleri gerçekleşemez.
Sıklıkla Başvurulan Vekâlet İşlemleri Nelerdir?
Sıklıkla başvurulan vekâlet işlemleri vardır. Aşağıda vatandaşların notere gidip hangi konuda vekâlet verdiği ile ilgili ayrıntılar yer alır:
Genellikle notere vekâlet vermek için gidenler, gayrimenkul işlemlerini halletmek isteyenlerdir.
Bunun dışında notere gidip araç alım-satım işlemlerinin yapılması için vekâlet verenler de oldukça fazladır.
Bununla birlikte bütün davalarda avukatların işlemleri yürütmesini isteyenler de notere giderek vekâletname verme talebinde bulunur.
Aynı zamanda miras durumlarında da mal paylaşımları için notere gidilerek vekâlet verme işlemleri de oldukça fazla yapılır.
Yukarıda verilen durumların gerçekleşmesi için taraflar notere gerekli evraklarla beraber gidip vekâlet çıkarma işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilir.
2020’de Noterler hangi saatler açık? Noter çalışma günleri hangileri?
Türkiye’de salgından neredeyse her meslek grubu etkilendi. Noterlerde salgın günlerinde çalışma saatlerini değiştiren kurumlardan biri. Bu dönemde hem vatandaşı mağdur etmemek hem de virüse karşı tedbir almak için nöbetleşe çalışma sistemine geçilmişti. Ancak Türkiye’de normalleşme dönemine girilmesi ile birlikte noterlerin eski çalışma düzenlerine döndükleri öğrenildi. Peki, Noterler hangi saatler açık? Noterlerin çalışma günleri hangileri?
DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.
Noterlerde Yeni Dönem Yarın Başlıyor!
Adalet Bakanlığının yeni uygulamalarından birisi olan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi uygulamasının yurt genelinde yarın başlayacağı duyuruldu.
Gelen bilgilere göre, tanıtımı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yapılan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi ve noter ücretlerinin kredi kartlarıyla ödenmesi uygulamasıyla vatandaşın birçok kazanımı olacak.
DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.
Tapuda yeni dönem başladı!
Ev sahibi olan ya da olmak isteyen vatandaşları ilgilendiren bir gelişme yaşandı. mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukların önlenmesi amacıyla kullanılan Taputakas’ın yanı sıra Emlak Katılım da ‘ Tapu Güvenilir Hesap’ uygulamasını hayata geçiriyor.
Gayrimenkul alım satımında yaşanacak mağduriyetleri önlemek için Taputakas’ın yanı sıra Emlak Katılım da ‘ Tapu Güvenilir Hesap’ uygulamasını hayata geçiriyor. Alım satım işlemlerinde sahte para, parayı alan satıcının tapu dairesine gelmemesi durumların önüne geçilmesi için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank harekete geçti.
DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.