Ekonomi

Noyan Doğan Yazdı, Asgari Ücret Gerçeği Ortaya Çıktı; Bu Ay Engelli Maaşı, Yaşlılık Aylığı, İşsizlik Maaşı Tamı Tamına…

Ara zam almayı başaran asgari ücretli çalışanlar temmuz ayından itibaren net 5.500,35 TL; brüt olarak ise 6.417 TL almaya başladı. Bu da asgari ücretlinin günlük kazancını alt sınır olarak 215,70 TL’ye yükseltti. Asgari ücretin artışı, aynı zamanda engelli aylığı, işsizlik maaşı ve yaşlılık aylığını da etkiledi. Bu etkiyi köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yeni ödeme tutarlarını açıkladı.

İşsizlik Maaşı Artık 5.176 TL

İşsizlik maaşı çalışılan günlük prim üzerinden hesaplandığı için asgari ücretin artışı ile birlikte arttı. Bu durumu köşesine taşıyan Noyan Doğan, konuya ilişkin açıklamalarında işsizlik maaşının yeni tutarlarını hesapladı. Noyan Doğan, hesabının yer aldığı yazısının o kısmında; “Çalışanın adına son 4 ay içinde SGK’ya bildirilen prime esas kazanç dikkate alınarak işsizlik maaşı hesaplanıyor. Sigortalının ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar maaş ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. 2022 yılının Temmuz ayından itibaren uygulanacak en düşük işsizlik maaşı 2.588 lira, en yüksek işsizlik maaşı ise 5.176 lira olacak” ifadelerini kullandı.

Yaşlılık ve Engelli Maaşı da Arttı

Asgari ücretin artırdığı işsizlik maaşının yanı sıra yaşlılara ödenen yaşlılık aylığı ve engelli bireylerin devletten aldığı engellilik maaşının da arttığını duyuran gazeteci Noyan Doğan, bu maaşların yeni ödeme tutarlarını açıkladı. Noyan Doğan’ın konuya ilişkin kaleme aldığı kısımda; “65 yaşını doldurmuş, hiçbir sosyal güvencesi ve herhangi bir geliri olmayan kişilere ödenen 65 aylığının temmuz ayında hem tutarı artacak hem de yararlanma koşulu değişecek. Aylıktan yararlanabilmek için gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor. Buna göre aylık geliri 1.833 liranın altında olanlar yaşlılık aylığı alabilecek. 65 yaş aylığı memur maaş katsayısındaki artışa göre belirleniyor. Buna göre temmuz ayından itibaren yaşlılık aylığı 1.536 lira oldu. Temmuz ayı ile birlikte engellilere ödenen maaşlar da artarak yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.226 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 1.840 liraya çıktı. 18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına ise 1.226 lira aylık ödenecek” ifadeleri yer aldı.