Nükleer savaş söylemleri sonrası ABD harekete geçti: Nükleer bombaya dayanıklı “kıyamet günü uçağı” havalandı

Rusya’nın 24 Şubat günü başlattığı işgal harekatında 9. güne girildi. Ukrayna topraklarında saldırılarına devam eden Rus birlikleri, başkent Kiev’de ve ülkenin dört bir yanında saldırılarını sürdürüyor. Çatışmalar devam ederken, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açıklamalarında “nükleer silah” söylemlerine yer vermişti. Putin’in açıklamaları sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da canlı yayında yaptığı açıklamalarda “nükleer savaş” söylemlerine yer verdi. Küresel endişeyi arttıran açıklamalar sonrasında, savaşın 9. gününde ABD Hava Kuvvetleri’ne ait, nükleer bombaya dayanıklı “kıyamet günü uçağı” olarak da bilinen uçağı, eğitim uçuşu için havalandı. Ayrıntıları paylaşılmayan uçak, yaklaşık 4,5 saatlik eğitim uçuşu gerçekleştirdi.

Putin’in Emri Sonrası ABD Harekete Geçti

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta gözler Ukraynalı ve Rus heyetlerin gerçekleştirdiği müzakerelerde ancak henüz bu toplantılardan savaşı sonlandıracak bir sonuç çıkmadı. Savaş devam ederken geçtiğimiz günlerde Vladimir Putin, “Nükleer silahları hazır tutun” emri vermişti ve bununla birlikte küresel endişeler de artmıştı. Ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un da dün “nükleer savaş” söylemlerinde bulunması ile birlikte Avrupa ülkeleri ve diğer birçok ülke teyakkuza geçti. ABD’de “kıyamet günü uçağı” olarak da bilinen nükleer bombaya dayanıklı uçak, bugün eğitim amacıyla havalandı.

Kıyamet Günü Uçağı Eğitim Uçuşunu Tamamladı

ABD Hava Kuvvetleri’ne ait olan ve “kıyamet günü uçağı” olarak bilinen söz konusu uçak, ABD’nin Nebreska eyaleti üzerinde uçarken görüldü. Boeing 747 model yolcu uçaklarının modifiye edilmesi ile tasarlanmış olan “Boeing E-4B” isimli bu uçak ile yapılan eğitim uçuşunun, Putin’in nükleer silahları alarma geçireceğini açıklamasından sonra gerçekleştirilmesi de dikkatleri çekti. ABD’nin Nebreska’daki üssünden havalanan uçak Chicago’ya doğru yaklaşık 4,5 saatlik bir uçuş gerçekleştirdi ve geri dönerek üsse iniş yaptı.

“Mobil Komuta Merkezi” Olarak Tasarlandı

Kıyamet günü uçağının kısa eğitim uçuşu sırasında, uçağa balistik füzeleri takip etmek için kullanılan, havadan ihbar ve kontrol jetlerinin de eşlik ettiği belirtildi. ABD ordusunun 1970’li yıllardan bu yana bakımını yaptığı Nightwatch uçak filosunun bir parçası olan E-4B, Livescience tarafından aktarılan bilgilere göre nükleer savaş halinde üst düzey askeri personeller için mobil komuta merkezi olarak hizmet vermek üzere tasarlandı. Eğitim uçuşu sırasında uçağın ayrıntıları ise paylaşılmadı.

Exit mobile version