Editörün SeçtikleriGündem

O şehirlerde yaşayanlar dikkat! 7.0 şiddetinde deprem bekleniyor: Herkes bireysel tedbir almalı

Hakkari, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür’ün 7 üzeri deprem uyarısına maruz kalan 18 il içinde bulunuyor. Görür, bu iller arasında Hakkari’yi önemli bir risk bölgesi olarak vurgulamıştı.

Deprem kuşağında konumlanan Hakkari’de, yapı stoklarının gözlemsel risk durumu analizi yapıldığında, bazı mahallelerde yapıların yüzde 80’ine varan oranda riskli olduğu tespit edildi. Bu durum, Hakkari’deki bina güvenliği açısından ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor.

Afetlere Hazırlık: Ekipler ve Yapı Analizi Çalışmaları

Hakkari’de deprem ve afetlere hazırlıklı olmak adına 56 ekipteki 2 bin polis, jandarma ve öğretmene arama kurtarma eğitimi veriliyor. Ayrıca, kentte bulunan 2 bin 500 yapının deprem risk analizi için detaylı çalışmalar yürütülüyor.

İçişleri Bakanlığı’nın himayesinde, Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik’in talimatıyla Hakkari genelinde olası afet ve acil durumlara müdahale için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Bu çerçevede, 56 arama kurtarma ekibi kuruldu ve 2 bin 500 yapı incelenmek üzere belirlendi.

Yapı Analizi ve Protokol İmzalanması

Hakkari’de 2015’ten önce inşa edilen 2 bin 500 yapının depreme karşı riskli olup olmadığını belirlemek amacıyla belediye ile üniversite arasında protokol imzalandı. Bu kapsamda yapılan analizler için şu ana kadar 600’den fazla başvuru alındı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bilim insanlarının sismik boşluklara dikkat çektiğini ve Hakkari’nin bu bölgelerden biri olduğunu belirtti. Çelik, depreme hazırlıklı olmanın temelini, dirençli kentler oluşturarak atılması gereken adımlar olarak açıkladı.

Naci Görür’ün Uyarısı ve Hakkari İçin Çalışmalar

Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda Hakkari’yi deprem riskine karşı uyarmış ve fay hattı üzerinde bulunan kentlerin kaderinin bu tür olaylara maruz kalmak olduğunu vurgulamıştı. Hakkari’nin de bu iller arasında yer aldığını ve ciddi bir deprem riski taşıdığını belirtmişti.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, yapıların gözlemsel risk durumu analizi sonuçlarının ilk elde edilen sonuçlarla örtüştüğünü belirtti. Hakkari’de 2 bin 500 yapı için ücretsiz yapı analizi hizmeti başlatıldı ve bu sürecin hızlı bir şekilde tamamlanması hedefleniyor. Başvuruların şimdiden 600’ü aştığı belirtildi.