Editörün SeçtikleriGündem

O şehirde yaşayanlar dikkat! Eşyalarınızı şimdiden sabitleyin: 7.1 şiddetinde deprem bekleniyor

Kahramanmaraş merkezli büyük yıkıcı olan deprem sonrasında ülkemizde herkes depremlere kulak kesilmeye başladı. Vatandaşlar önlemlerini almaya devam ederken uzmanlardan gelen açıklamaları da takip ediyorlar. Bu noktada birçok şehir için açıklama yapılırken bu sefer 7.1 şddetinde deprem beklentisi için açıklama yapıldı. Jeoloji Mühendisliği uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir yaptığı açıklamalarında Türkiye’nin deprem riski altındaki bölgelerindeki fay hatlarının durumunu değerlendirerek Tuzla Fayı’nın 2 bin yılda bir kırılan bir fay olduğunu belirtti. Ayrıca Prof. Dr. Sözbilir açıklamalarında 2 bin yıldır kırılmadığını gözlemlediklerini ve yakın bir zamanda kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

7.1 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir ve çevresindeki fay hatları üzerindeki çalışmalarını paylaşırken korkutan bir açıklama yaptı. Sözbilir açıklamalarında İzmir’deki 5 fay üzerinde yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını vurgulayarak bölgedeki deprem riskini aktardı.

Sözbilir konu hakkında yaptığı açıklamalarında denizde ve Doğanbey’de başlayıp kuzeyde de Bornova’ya kadar devam eden fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1’e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek”

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI

Prof. Dr. Sözbilir, deprem riskine karşı alınması gereken önlemler konusunda kentsel dönüşüme dikkat çekti ve toplumun deprem sırasında ve sonrasında bilinçli olması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşüm için yol haritası çizilmesi gerektiğini ifade etti.

Gündeme gelen Manisa’daki deprem riskiyle ilgili olarak Prof. Dr. Sözbilir, Manisa’daki fay hatları üzerindeki çalışmaları ve sonuçlarını paylaştı. Manisa’da bulunan fay hatlarının durumunu değerlendirerek, yakın bir gelecekte deprem riski olmadığını belirtti. Ancak, diğer fay hatlarının durumunun dikkatle izlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.