EkonomiGündem

O Ürüne Gelen Zam Bitmedi! Kasım’dan Aralık Ayına Yüzde 10 Yükseldi

İğneden ipliğe artan fiyatlar gıdadan, akaryakıta, elektrikten, doğalgaza derken vatandaşın cebini yakıyor. Artan temel ihtiyaç ürünlerinden biri ise bebek bezleri oldu. Bebek bezleri fiyatları son aylarda fiyatı en çok artan ürünlerin başında geliyor. Son dönemlerde artan fiyatlar nedeniyle aileler bebek maması ve bebek bezi almakta zorlanmaya başladı. Yapılan araştırmalara göre dar gelirli vatandaşlar bebeklerine mama almak yerine şekerli su ve lapa vermeyi tercih ediyor.

Ebeveynlerin temel ihtiyaçlarından olan bebek bezleri fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre bebek bezleri Kasım ayından Aralık ayına yüzde 10 oranında artış gösterdi Kasım ayında 1 adet bez fiyatı 1,01 TL iken Aralık ayında 1 adet bebek bezinin fiyatı 1,12 TL’ye kadar yükseldi.

Bebek Bezi Fiyatları Cep Yakıyor

Bebek bezlerinin fiyatları arttıkça bebeği olan vatandaşların maaşlarının belirli bir kısmı sadece bebeğin bez masrafına gidiyor. Yapılan araştırmalara göre ailelerin yüzde 74’ü bebek bezine ulaşmakta güçlük çekerken vatandaşların birçoğu ise ya zincir marketlerin kampanyalarını takip ediyor ya da toptan ürün satan toptancıların kapısını çalıyor.

Bebek bezleri gibi mama fiyatları da ailelerin bütçesini zorlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bebek mamalarında artan fiyatlar sonucu bazı raflarda bebek mamalarına takılan kilitler sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. 800 gramlık bebek devam sütü 100 TL 180 TL’ye kadar yükseldi.

Ülkede Ailelerin Yüzde 74’ü Bebek Bezi ve Maması Almakta Zorlanıyor

Derin Yoksulluk Ağı tarafından yayımlanan çocuk yoksulluğu raporuna göre;

Ülkede ailelerin yüzde 85’i yeterli besine ulaşamıyor. Ailelerin yüzde 74’ü bebek bezi ve bebek maması almakta zorlanıyor. Ailelerin yüzde 21’i ise bu ürünlere hiç ulaşamıyor. Bebek bezine ve bebek mamasına gelen zamlar nedeniyle aileler farklı yollar aramaya devam ediyor.