O Ürünlere Zam Geldi! Vatandaşlar Dertli Fiyatlar Artmaya Devam Ediyor

Çiftçileri ilgilendiriyor. Tarlada tarımla ilgilenen çiftçinin de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşan çiftçinin de derdi aynı. Artan yem fiyatları, mazot zammı ve elektrik maliyetleri tarlada üretimi vurmaya hayvancılıkla uğraşan çiftçinin belini bükmeye devam ediyor. Girdi maliyetlerindeki artış tarımı, artan yem fiyatları da hayvancılığı vurdu.

Artan Maliyetler Çiftçileri Zorladı

Artan yem maliyetleri besiciliği vurdu. Hayvancılık ile uğraşan çiftçi sayılarında azalma var. Gübreye, elektriğe, yeme, ilaca ve mazota gelen zamlar nedeniyle üreticinin gider kalemleri katlandı. Üretici tarlasına ürün ekmeye zorlanır hale geldi. Tarlasına ürün eken üretici ise emeğinin karşılığını alamaz hale geldi. Artan maliyetlere direnmeye çalışan çiftçi hayvanlarına bakmaya zorlanır hale geldi.

Özellikle son dönemde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ithal olan gübre ve zirai ilaç fiyatlarının da artmasına neden oldu. Besiciler tarafından yapılan açıklamada: Dışardan yem satın alarak hayvancılık yapılamayacağı vurgusu yapıldı. Üreticilerin çoğunun artan maliyetler sonrasında hayvancılığı bıraktığını belirten çiftçiler artan yem fiyatlarından yakındı.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer artan fiyatlar ve çiftçinin durumu ile ilgili sorunları çiftçilerin ağzından dinledi. Gürer, “Ahır gideri, aşısı ilacı önemlidir ama şu anda en fazla gider kalemini oluşturan yem. Nerdeyse yüzde 70 yem maliyeti üretimde var” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version