Sağlık

Obeziteden Korunmak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Obeziteden korunmak için hem beslenme alışkanlıkları ile ilgili hem de yaşam tarzı ile ilgili köklü değişiklikler yapmak gerekir. Obezite, vücutta yağ dokunun artması sonucunda çeşitli metabolik bozuklukların ve hormon dengesizliklerinin görülmesi durumudur. Obezite, hayat kalitesini düşüren pek çok hastalığa yakalanmaya zemin hazırlar. Bu nedenle daha kaliteli bir yaşam sürmek için, obeziteden korunmak gerekir.

Obezite Nasıl Meydana Gelir?

Obeziteye neden olan durumlar, çoğu kez yanlış beslenme alışkanlıkları, hormonal bozukluklar, genetik yatkınlık ve sedanter yaşam tarzı şeklinde kendini gösterir. Obezite; başta tip 2 diyabet ve hiper tansiyon olmak üzere pek çok hastalığın hem sebebi hem de sonucu konumundadır. Obeziteye neden olan durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Kötü beslenme alışkanlıkları: Sürekli kalorisi yüksek, şekerli ve yüksek yağlı besinler tüketmek, obezite ile birlikte pek çok hastalığa neden olabilir.
  • Yaşam tarzı: Hareketsiz bir yaşam sürmek hem enerji harcanmadınız için hem de uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımını kötü etkilediğinden obezite ile birlikte pek çok hastalığa neden olabilir. Bu nedenle obeziteden korunmak için daha hareketli bir yaşam sürülmesi gerekir.
  • Genetik yatkınlık: Pek çok hastalıkta olduğu gibi obeziteye yakalanmada da genlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.
  • Hormonal bozukluklar: Hormonlar vücut işleyişinde ve metabolizmada kilit role sahip salgılardır. Hormon bezlerinde görülen anomaliler, bazı hormonların az ya da çok salgılanması, metabolizmayı kötü etkileyerek obeziteye neden olabilir.
  • Örneğin tokluk hormonu olarak bilinen Leptin hormonunun azalması ile, tokluk hissi azalır ve obezite artar. Leptin hormonunun yetersiz salgılanması, obezitenin en önemli biyokimyasal nedenidir.
  • Diyabet, insülin direnci, yüksek kolesterol, hiper tansiyon ve kronik kalp rahatsızlıkları; obezitenin hem nedeni hem de sonucudur.

Obezite ve Şeker Hastalığı İlişkisi Nedir?

Obezite ve şeker hastalığının ilgisi, neden sonuç ilişkisine dayanır. Obezite şeker hastalığına (tip 2 diyabet) neden olurken, aynı zamanda şeker hastaları da obez olma eğilimindedirler. Obezite insülin hormonunun fazla salgılanması nedeni ile insülin direncine neden olabilir. Bunun sonucunda da obez bireylerde insülin direnci gelişir ve hücrelerin insülin duyarlılığı azalır. Bu şekilde obez bireylerin şeker hastası olması neredeyse kaçınılmazdır.

Aynı şekilde tip 2 diyabetli bireylerde, tokluk hormonu olan Leptin salınımı azalır ve hormon düzensizlikleri oluşur. Bunun sonucunda şeker hastalarında Leptin direnci oluşur. Bu nedenle de şeker hastaları, obez olmaya yatkındırlar. Bu nedenle şeker hastalarının çoğu obez, obezlerin çoğu da şeker hastasıdır.

Obeziteden Korunmak Nasıl Beslenmek Gerekir?

Obeziteden korunmak için beslenme önerileri, esasen sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak isteyen herkesin uygulaması gereken ilkelerdir. Bu önerilere uymak, hayat kalitesinin yükselmesine, daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamaya yardımcı olacaktır. Obeziteden korunmak için beslenme önerileri şu şekildedir:

  • Fazla yağlı, fazla şekerli, içeriği bilinmeyen yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
  • Fastfood azaltılarak, ev yemeyi daha sık yenmelidir.
  • Kesinlikle öğün atlanmamalıdır.
  • Duygusal yemeden kaçınılmalıdır. (Üzgün, kızgın, heyecanlı, sinirli ve stresli durumlarda çözüm yiyeceklerde aranmamalı)
  • Yemekler daha küçük tabaklara alınarak yenmeli, yenilen yemeğin kontrolünün yapılması için ortak kullanımdaki yemekler de tabağa alınmalıdır.
  • Yemeklerin yanında mutlaka bol miktarda yağsız salata ya da söğüş domates, salatalık, biber gibi taze sebzeler olmalıdır.
  • Öğün aralarında paketli atıştırmalılar yerine, meyve ve çiğ kuru yemiş tercih edilmelidir.

Ayrıca obeziteden korunmak için her gün düzenli olarak hareket edilmeli, yürüyüş yapılmalı ya da düzenli bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Uzun süre televizyon ya da bilgisayar başında oturulmaması gerekir.