Ekonomi

Ocak ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak? Enflasyon oranı ne olur? 2022 ocak ayı enflasyon oranlarına ilişkin tahminler açıklandı!

Milyonlarca tüketim ürünün fiyatını ve diğer ekonomik piyasaları direkt olarak etkileyecek olan enflasyon oranları ile ilgili tahminler yapılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu, ocak ayı enflasyon raporunu yayınlayarak enflasyon tahmini açıkladı.

Başkan Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalardan sonra TÜİK’in enflasyon oranlarını ne zaman açıklanacağı merak konusu oldu. Geçtiğimiz yılın son haftalarında ekonomik piyasalarda yaşanan dalgalı hareketlerden sonra vatandaşlar, ocak ayı itibari ile enflasyon oranlarının nasıl değişeceğine ilişkin uzman tahminlerini araştırmaya başladılar.

Ocak Ayı Enflasyon Oranı Ne Zaman Açıklanacak?

Milyonlarca vatandaşın merak ile beklediği ocak ayı enflasyon oranı açıklaması, 3 Şubat 2022 tarihinde saat 10:00’da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak. TÜİK, enflasyon oranı açıklamasında, yıllık enflasyon verileri ile ilgili de açıklamalarda bulunacak. Açıklanacak olan enflasyon verilerine ilişkin tahminler, şimdiden araştırılmaya başlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Açıkladı!

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın ocak ayı enflasyonu ile ilgili düzenlemiş olduğu raporu kamuoyu ile paylaşmıştı. Rapor ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Kavcıoğlu, ocak ayı enflasyonuna ilişkin tahminlerini de dile getirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan enflasyon tahmini anketine göre en düşük enflasyon beklentisi yüzde 7,46 olurken, en yüksek enflasyon oranı beklentisi yüzde 13,72 oldu. Anketin ortalamasına göre ocak ayı enflasyon beklentisinin yüzde 10,09 olduğu ortaya çıktı.

Merkez Bankası, Yıllık Enflasyon Oranı Tahminini Yükseltti!

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu ocak ayı enflasyon raporunda, bankanın yıllık enflasyon oranı tahmini ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Ekonomistlere uygulanan enflasyon tahmini anketi sonucunda, 2022 yılının sonu itibari ile hesaplanacak olan enflasyon verilerinin, daha önce yapılmış olan yıl sonu enflasyon verileri tahminlerine göre arttığı gözlendi.

Bir önceki ayın enflasyon verileri ve bu ayın enflasyon oranı tahmini aracılığı ile hesaplanan yıllık enflasyon oranı tahminine göre 2022 yıl sonu enflasyon oranının yüzde 48,42’ye yükseleceği ön görüldü.