Dünya

OECD’den çarpıcı göç raporu: 2022’de rekor seviyeye ulaştı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Uluslararası Göç Görünümü 2023 raporuna göre, OECD ülkelerine kalıcı göç, geçen yıl 2021’e göre %26 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Rapora göre, 2022’de OECD ülkelerine 6 milyondan fazla yeni daimi göçmen geldi. Bu rekor seviye, insani ve iş gücü kaynaklı göçün yanı sıra aile üyelerine eşlik eden göçmenlerin sayısının artmasından kaynaklandı.

Tüm yeni daimi göçün %40’ı aile göçünden, %21’i iş gücü kaynaklı göçten kaynaklandı. Kanada ve Ukrayna, kayıtlardaki en yüksek göçmen rakamlarını raporladı.

Mülteci sayısı 5 milyona dayandı

OECD ülkelerindeki Ukraynalı mülteci sayısı Haziran 2023 itibarıyla 4,7 milyona ulaştı. Ukraynalı mülteci krizi, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülen en büyük “yer değiştirme” oldu.

Almanya, Polonya ve ABD, en yüksek Ukraynalı mülteci sayısına sahip ülkeler olarak öne çıkarken, Estonya, Çekya ve Litvanya, nüfus başına düşen en yüksek Ukraynalı mülteci bulunan ülkeler olarak kayıtlara geçti.

OECD ülkelerinde göçmen istihdamı da rekor seviyeye ulaştı. 2021-2022 arasında Polonya hariç iyileşme gösteren göçmen istihdamı, kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.

İş gücü ana faktörlerden biri

Yeni iş gücü göçmenleri ve yerleşik göçmenlerin istihdamında kaydedilen artışlarda, birçok OECD ülkesindeki iş gücü kısıtları ana faktörlerden biri oldu.

OECD ülkelerinde, göçmen ve yerli doğumluların istihdamı arasındaki fark daraldı. Yeni Zelanda, %82,7 ile göçmen istihdamının en yüksek olduğu ülke olurken, bu oran Avustralya’da %77,2, Birleşik Krallık’ta %75,8 ve ABD’de 72,6 olarak belirlendi. Bu ülkelerde göçmen istihdam oranı, yerli istihdamını geride bıraktı. AB’de ise göçmen istihdamı %66,8 olarak hesaplandı.

OECD ülkelerinde vatandaşlık alan göçmenlerin sayısı da 2022’de 2,8 milyona çıktı.