Ekonomi

Öğrencilere vergisiz telefon ve bilgisayar fırsatı: kimler, nasıl ve hangi modellerde yararlanabilecek? 

Seçim sürecinden bu yana gündemde olan öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışının ayrıntıları dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Bu kampanyadan kimler, nasıl ve hangi modellerde yararlanabilecek? İşte detaylar…

Kimler yararlanabilecek?

Örgün eğitimde yer alan öğrenciler, bir defaya mahsus olmak üzere, 9500 lirayı aşmayan cep telefonları ve bilgisayarlarda vergi muafiyetinden faydalanabilecek. Bu fiyat, verginin eklenmiş hali olarak belirlendi. Telefon satışının ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntılar ise ilgili bakanlık tarafından ilan edilecek.

Öğrencilerin ayrıca ücretsiz internet uygulamasından da yararlanabileceği duyuruldu. Bir hatla sınırlı olmak üzere, 12 ay boyunca aylık 10 GB’lık kota verilecek.

Bu kampanyadan yararlanmak için öğrencilerin 18 yaşını aşmış olması gerekiyor. Çünkü telefon veya bilgisayar almak için kendi adına hat açması gerekiyor. Ayrıca, aldığı cihazı bir yıl boyunca satmaması veya başkasına devretmemesi şartı da var.

Bir önceki kabine toplantısında çıkan bir diğer şart ise üst yaş sınırıydı. Buna göre, 25 yaşını geçen öğrencilerin bu kampanyadan faydalanamayacağı belirtildi. Bu seferki açıklamada ise bu konuya değinilmedi.

Hangi modellerde yararlanabilecek?

Cep telefonu ve bilgisayar piyasasında fiyatlar malum çok yüksek seviyelerde. Bu nedenle, bu kampanyadan yararlanabilecek modeller çok sınırlı sayıda. Cep telefonlarında yaklaşık 11-12 markanın 40’ın üzerinde modeli var. Bunların büyük çoğunluğu Türkiye’de montajı yapılan veya yerli üretim olan modeller.

Bilgisayarlarda ise durum daha da zor. Çünkü bilgisayar fiyatları cep telefonlarına göre daha da pahalı. Bu nedenle, bu kampanyadan yararlanabilecek bilgisayar modelleri çok daha az sayıda.

Fiyatlar artacak mı?

Bu kampanya duyurulduktan sonra, bazı fırsatçıların fiyatları artırma ihtimali de gündeme geldi. Bazı markaların fiyatlarını daha da zamlayarak 9500 lira seviyesine çekmesi endişesi vardı.

Bu konuda ise denetimlerin yapılacağı ve fiyatların kontrol edileceği belirtildi. Zaten bir fayda sağlanmaya çalışılırken, bunun tersine dönmemesi için gerekli önlemlerin alınacağı ifade edildi.

Sonuç

Öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı, seçim vaadi olarak verilen bir sözün yerine getirilmesi olarak görülebilir. Ancak, bu kampanyadan yararlanmak için birçok şartın yerine gelmesi gerekiyor. Ayrıca, piyasadaki fiyatlar nedeniyle, çok fazla seçenek de bulunmuyor. Bu nedenle, öğrencilerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi ve ihtiyaçlarına uygun cihazları seçmesi önemli.