Kamu

Öğretim Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

Öğretim görevlisi olmak isteyenler tarafından “Öğretim Görevlisi olma şartları nelerdir?” sorusunun cevabı araştırılıyor.

Öğretim görevlisi olmak isteyenler, başvuru şartlarını, başvuruda kimlerin bulunacağını, başvuru için talep edilen evrak ve belgelerin neler olduğunu, başvuru sonucunun nasıl öğrenileceği hakkında bilgi sahibi olmak için haberimizi okuyabilirler.

Öğretim Görevlisi Olma Şartları Nelerdir?

Öğretim görevlisi olma şartlarının yerine getirilmesi gerekir. egehaber.com Aşağıda öğretim görevlisi olacakların sağlaması gereken koşullar detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:

*Öğretim görevlisi olma şartlarını sağlamak için ilk önce ALES ve YDS sınavlarına girip başarılı bir şekilde sınavı geçmek gerekir.
*Bu sınavlardan istenilen puanı alanlar, yazılı sınava girmeleri için çağırılır.
*Yazılı sınavı da geçenler, öğretim görevlisi olarak üniversitelerde çalışmaya hak kazanır.
Yukarıda verilen koşullar yerine getirildiği zaman adaylar bütün yazılı sınavları geçerek başvuru işlemlerini tamamlamış olur.

Öğretim Görevlisi Olmak İçin Sınav

Öğretim görevlisi olma şartlarını sağlamak isteyenlerin sınavlara girilmesi gerekir. Özellikle adayların başvurularının değerlendirilmesinde girdikleri ALES sınavının %60’ı ve YDS’nin %40’ı ele alınarak sonuçlar belirlenir. ALES için adaylar en az 70 puan almalıdır. YDS için ise 50 puanın altına inilmemesi gerekir. İlk sınavları başarılı bir şekilde geçenlerin ikinci aşamada başka bir yazılı sınava girmeleri talep edilir. Bu yazılı sınavdan da iyi not alanlar, öğretim görevlisi olmak için bütün adımları tamamlamış olur. Bu sayede akademik anlamda ilerleme şansını elde ederler. Sınavlardan yüksek puan alan herkes, öğretim görevlisi olmaya hak kazanır ve istedikleri alanda görevlerini yapmalara başlar.

Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?

Öğretim görevlisi olma şartları yaptıkları işler oldukça fazladır.egehaber.com Aşağıda öğretim görevlisinin üniversitelerde yaptıkları görevler yer alır:
*Öğretim görevlileri üniversitede yapılan sınavların sorularını hazırlar.
*Bunun dışında üniversitede okuyan öğrencilerin yaptıkları ödevleri oluşturulup bilgilendirmeler yapar.
*Üniversite içerisinde görev aldığı alanda başarılı eğitimlerin verilmesi için gerekli çalışmaları özveri ile gerçekleştirir.
*Bununla birlikte öğrencilerin daha çok bilgilenmeleri için makale yazılarını yazar. Bu makaleler daha çok bilimseldir.
*Üniversitede çalışan hocalarla birlikte öğrencilerin daha nasıl iyi bir eğitim alabilmeleri için yapılacaklar hakkında düşüncelerini ortaya koyarak bütün toplantılara katılım sağlarlar.
*Ayrıca öğretim görevlileri, unvanlarını daha da yükseltmek için çalışmalarına pes etmeden devam eder.
Yukarıda verilen sorumlulukları öğretim görevlileri en iyi şekilde yaparak kariyerlerinde iyi yerlerde olmak için gayret eder. Öğretim görevlileri unvanlarını doktora seviyesine çıkarabilme şansına da sahiptirler. Bunun için yüksek lisanslarını yaptıktan sonra eğitim almaya ara vermeden devam etmelidirler.

Öğretim Görevlisi Olma Süreci

Öğretim görevlisi olma süreci biraz uzundur. Bu sürecin başarılı bir şekilde sonlanması sonucunda adaylar istedikleri üniversitede görevlerine başlayabilir. Öğretim görevlisi olmak için önce ALES ve YDS’ye girilmelidir. Bu sınavlardan iyi puanlar alınması sonucunda başvuru için ikinci aşamada üniversiteler sözlü mülakat yapar. Bu mülakatların da geçilmesi durumunda öğrenciler üniversitede öğretim görevlisi olarak işe başlar. Bu süreçte kendilerine daha çok bilgi katmak ve donanım elde etmek için bir sürü bilimsel araştırmalar yaparlar. Bunun sonucunda öğretim görevlileri, doktora yaparak üniversitede unvanlarını yükseltebilir.

Öğretim Görevlisinin Öğretim Üyesinden Farkı Nedir?

Öğretim görevlisi olma ile öğretim üyesi arasında bazı farklar vardır. Bu farklardan en önemlisi öğretim üyesinin araştırmalar yapması sonucunda unvanlarının en son bitiş yeri profluktur. Öğretim üyesinin ilk olarak göreve başladıkları zaman yaptıkları iş, bilimsel araştırmalar içerisinde olarak daha çok bilgiler elde etmeye çalışmaktır. Öğretim görevlileri ise doktora yapabilmesine rağmen unvan alamaz. Öğretim görevlisinin öğretim üyesi arasındaki farklılıklardan birisi de öğretim üyesi her zaman mesleklerine kaldıkları yerden devam eder. Öğretim görevlisi, belli bir zamandan sonra öğretim üyelerine yardımcı olarak 1. veya 2. Sınıfın derslerine girmekle görevlendirilir.

Öğretim Görevlileri Ne Kadar Maaş Alır?

Öğretim görevlilerinin aldıkları maaş yaptıkları işlere göre değişkenlik gösterir. Öğretim görevlileri ilk başta ortalama olarak 3770 TL maaş alır. Daha sonra kendilerini daha üst seviyeye getirdiklerinde ise alacakları maaş yaklaşık olarak 7410 TL olur. Bu paranın alınması için öğretim görevlilerinin yardımcı doçent doktorluğa yükselmesi gerekir. Bunun için öğretim görevlisi olmak isteyenler, gerekli sınavlara girerek üstün başarılar elde edip üniversitelere atanarak görevlerini yapabilme şansına sahip olmalıdır. Böylece yükselişe geçilen her dönemde alınan maaşın fiyatında artışlar meydana gelir. Öğretim görevlisi olmak isteyenlerin ilk önce yüksek lisanslarını tamamlamış olması gerekir. Daha sonra sınavlara girerek göreve başlayabilirler.

Öğretim Görevlisi Olana Kadar Yapılması Gerekenler

Öğretim görevlisi olmak için yapılması gerekenler vardır. Aşağıda öğretim görevlisi olacakların takip etmesi gereken süreçler detaylı bir şekilde anlatılmaktadır:
*Öğretim görevlisi olmaya hak kazanmak için ilk önce yüksek lisansın yapılması gerekir.
*Yüksek lisansın yapılması için lisans dönemlerinde ortalamanın çok iyi olması şartı aranır.
*Yüksek lisans eğitimlerinde öğrenciler, araştırma görevlisi olarak çalışabilir.
*Bunun dışında öğrenciler yurtdışında yüksek lisanslarını tamamladıkları zaman Türkiye’ye döndüklerinde öğretim görevlisi olarak başlayacakları üniversitede yardımcı doçent konumunda kariyer hayatlarında ilerlemeye devam eder.
*Bütün adımlar tek tek uygulandıktan sonra öğretim görevlileri üniversitede kalma durumlarını daha iyi konumlara getirerek mesleklerinde kendilerine donanım ve bilgiler katabilir.
Yukarıda verilen adımların yerine getirilmesi durumunda üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlanılır. İlerleyen yıllarda isteyenler öğretim görevliliğinden yukarı seviyeye çıkmak istedikleri zaman doktora yaparak unvanlarını yükseltebilir. Doktora unvanının alınması için yüksek lisans eğitiminden hemen sonra eğitimlerin sürdürülmesi gerekir.

Kaynak: egehaber.com