Okullarda zorbalık sorunu büyüyor! Okul adıyla dedikodu siteleri kuruluyor

Zorbalık, okullarda her geçen gün daha fazla bir sorun haline geliyor. Son dönemde, sosyal medyadaki dedikodu sayfaları birçok öğrenci için büyük bir sorun haline geldi.

Özellikle üniversite öğrencileri arasında popüler olan bu sayfalarda, izinsiz çekilen fotoğrafların paylaşılması ve rahatsız edici yorumlar yapılması gibi talihsiz olaylar yaşanıyor. Uzmanlar, bu konuda ailelere ve okul yöneticilerine uyarılarda bulunuyorlar.

Üniversite öğrencileri arasında çok yaygın

Özellikle üniversite öğrencilerinin tercih ettiği anonim platformlarda, öğrencilerin izni olmadan çekilen fotoğraflar paylaşılıyor ve incitici yorumlar yapılıyor. İnternet üzerindeki dedikodu sayfaları artık okulların gündeminde bulunuyor ve bu sayfaların zorbalık ve kişisel veri ihlali konularında ciddi bir sorun teşkil ettiği görülüyor.

Klinik Psikolog Hacer Yücetürk, “Çocuklar artık her gün kendileriyle ilgili yanıltıcı, doğru olmayan veya utandırıcı bilgilerin itiraf sayfalarında yer alıp almadığını kontrol etmek zorundalar. Bu, gençleri güvensiz, çaresiz ve hatta kimliklerini zorbalıkla sarsan bir duruma getiriyor” diyor.

Hacer Yücetürk, itiraf sayfaları altında zorbalık yapıldığına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Her üniversitenin en az bir itiraf sayfası bulunuyor, hatta bu tür sayfalar ilkokul ve lise seviyelerine kadar inebiliyor. Bu sayfalarda fotoğraf ve mesaj paylaşan kişilerin kimliklerinin gizli olması, zorbalığın dozunu artırıyor. Okul yönetimleri bu sayfaları yakından incelemeli ve bu sayfaları kullanan öğrencilerle ilgili gereken işlemleri yapmalıdır.”

İşin içinde yapay zeka da var

Dedikodu sayfalarının bir diğer tehlikesi ise yapay zeka kullanılarak oluşturulan sahte görsellerdir. Bilişim uzmanı Osman Demircan, “Sadece bir fotoğraf veya kısa bir video ile ciddi olmayan görüntüler oluşturulabilir, hatta müstehcen içerikler dahi üretilebilir. Bu tür olaylarla ilgili birçok dava görülmekte ve bu sahte içerikler, sanki gerçekmiş gibi ifşa sitelerinde paylaşılabilmektedir. Bu tür içeriklerin onay alınmadan paylaşılamayacağı ve suç kapsamında olduğu unutulmamalıdır. Aileler, çocuklarını bu konularda ciddi bir şekilde bilgilendirmeli ve izinsiz paylaşılan fotoğraflar ve yazılar hakkında savcılığa başvuruda bulunmalıdır” şeklinde uyarıda bulunuyor.

 

Exit mobile version