Ölümcül mantar Galerina Venenata Kuşadası’nda görüldü!

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan çalışmalarda, Kuşadası’nda ölümcül zehirli Galerina Venenata mantarı keşfedildi. Türkiye’de ilk kez tespit edilen mantar, kayıt altına alındı. Kuşadası’nda ilk kez tespit edilen ölümcül zehirli mantar Galerina Venenata, mantar severleri tedirgin etti.

Mantar zengini bölge

EKODOSD Bilim Danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik, Kuşadası’nın mantar çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğunu ve bahar aylarında birçok lezzetli mantar türünün yetiştiğini belirtti. Çelik, aynı zamanda bölgede öldürücü zehirli Galerina Venenata mantarının da yetiştiğini ve Mart ayındaki çalışmalarda bu mantardan örnekler topladıklarını söyledi.

Doğru teşhis hayati önem taşıyor

Çelik, mantarın doğru teşhis edilmediği takdirde tedavinin de doğru yapılamayacağını vurguladı. Dünyadaki en zehirli mantarlar arasında yer alan Galerina Venenata’nın amanita cinsinde bulunan öldürücü peptitler içerdiğini ve bu peptitlerin tedaviyi zorlaştırdığını açıkladı.

Koruma altına alınması gerekiyor

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Kuşadası’ndaki doğal alanların korunması gerektiğine dikkat çekti. Sürücü, daha önce de Kuşadası’nda endemik mantar türleri tespit edildiğini ve bölgenin mantar çeşitliliği açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

 

 

 

Exit mobile version