Omicron Alarmı! Açıklama Yapıldı: Bildiğiniz Koronavirüs Varyantları Gibi Değil

Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan ve etkinliğini geçirdiği mutasyonlar ve varyantlarla hala sürdürmeye devam eden koronavirüs hala dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’da çok çabuk yayılan ve oldukça dirençli olduğu belirtilen delta varyantından sonra çıkan omicron varyantı daha da hızlı yayılması ile bilim dünyasını şoka uğrattı.

Avrupa Ülkeleri Omicron Önlemlerini Almaya Başladı

İlk olarak geçtiğimiz aylarda Güney Afrika’da ortaya çıkan ve yayılma hızı ile şu anda nerdeyse dünyanın bütün ülkelerinde görülmeye başlanan omicron varyantı endişe yaratıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde yayılmaya başlayan omicron varyantı ile ilgili önlemler bir bir alınıyor. Başta Fransa, Almanya, Hollanda e İngiltere gibi ülkeler olmak üzere tüm dünya omicron varyantının etkilerine karşı tedbirler almaya başlıyor.

Ülkemizde Uzaktan Eğitime Geçen Üniversiteler Oldu

Fransa kaldırmış olduğu maske zorunluluğunu 3 Ocak tarihinden itibaren geri getirmeye hazırlanırken ülkede okullar ve işler evden internet üzerinde eğitime döndürülecek. Yunanistan’da vakaların yüzde 70 oranında omicron kaynaklı olduğu kaydedilirken Yunanistan hükümeti yeni yıldan sonra tedbirleri sıklaştıracağını belirtti. Ülkemizde artan vakalar sonucunda bazı üniversiteler kendi inisiyatifleri ile uzaktan eğitime geçme kararı verdi.

Bakan Koca Omicron Varyantı İle İlgili Uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün resmi sosyal medya hesabından yaptığı omicron varyantı açıklamasında, “Vaka sayılarını 20 bin düzeyine indirmek ciddi bir başarıydı. Omicron varyantının hızlı yayılması sebebiyle şimdi bir artış trendine girildiği görülüyor. Dikkatli olmayı, hatırlatma dozlarını bir an evvel yaptırmayı gerektiren bir dönemdeyiz. Şüpheniz olmasın. Yine başaracağız” ifadelerini kullandı.

‘Omicron’ Tüm Varyantlardan Farklı

Bilim dünyasından yapılan açıklamada varyantının öldürücülüğünün düşük olduğu belirtilse de bulaşma hızı açısından diğer varyantlardan daha hızlı olduğu vurgulandı. Özelikle İngiltere’de omciron vakaları en üst düzeyindeyken İngiltereli bilim insanı Sir John Bell, omicron varyantı ile ilgili endişe verici açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının tüm varyantlardan farklı olduğunu ve geçen yıl yaşanan hastalık ile aynı olmadığını belirtti.

Virüsün Bulaşma Hızı Çok Yüksek

Virüs bulaşma hızının yüksek olmasına karşın hastalığı ağır geçirme oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Bell,”Hastalık daha az ağır görünüyor ve birçok kişi hastanede kısmen daha az kalıyor” dedi. İngiltere’de 120 bin üzerinde vaka olduğu açıklanırken Bell, “Geçtiğimiz sene yoğun bakım birimlerinin dolu olduğu, birçok kişinin zamanından önce hayatını kaybettiği korkunç sahneler bana göre artık tarih oldu. Durumun böyle gideceğine de inanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version