GündemSağlık

Omicron Alarmı! Yasaklar Başladı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı hızla yükselmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Güney Afrika’da görülmeye başlayan ve tüm dünyaya yayılan varyant ile ilgili tedbirler tüm dünyada artmaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’da bir çok ülke omicron varyantın karşı sıkı önlemler almaya başladı.

İran, Türkiye Kara Sınırını Kapattı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeni varyant ve artan vakalar ile ilgili güncelleme yapıldı. Koronavirüs Tedbirleri kapsamında ülkelere giriş tablosu güncellendi. Güncelleme kapsamında birçok ülke Türk yolcular kapılarını kapattı. Geçtiğimiz hafta İran Türkiye sınırı için 15 gün almış olduğu kapatma kararını süresiz olarak değiştirmiş. İran Türkiye ile olan karayolu sınırını kapatmıştı.

Türk Yolcular O Ülkelere Giremeyecek

Türkiye’de artışa geçen vakalar nedeniyle Avrupa ülkelerinden de benzer şekilde adımlar geldi. Yeni varyant omicron nedeniyle Hırvatistan, Hollanda, İspanya İsviçre, İzlanda, Lüksemburg ve İtalya Türk yolcuların omicron varyantı nedeniyle ülkelerine kabul edilemeyeceğini açıkladı. Irak’ ta Türk yolcuları için yeni karar aldı. Türkiye’den Irak’a gidecek vatandaşlar, Irak’a iniş sonrasında 14 gün zorunlu karantinaya tabi tutulacaklar.

Türkiye’de Omicron Önlemleri

Avrupa ülkelerinden omicron varyantı ile ilgili sıkı tedbirler gelirken, Başta Hollanda, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkeler olmak üzere omicron vakalarına karşı önlemler almaya başladı. Türkiye, omicron varyantı için aldığı önlemler çerçevesinde ise sadece Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye  sınırlarını kapattı. Ayrıca, hatırlatma dozu süresini 6 aydan 3 aya düşürüldü.