Omicron Varyantı Artışta! Uzmanlardan Uyarı Geldi

Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan virüs vatandaşlara endişe vermeye devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan ve bilim dünyayı hayrete düşüren dayanıklılığı ve bulaşma hızı ile Omicron adını alan virüs bilim dünyasında endişe yaratmaya devam ediyor. Yılbaşının gelmesi ile birlikte birçok ülke omicron için tedbirlerini almaya başladı.  Özellikle Avrupa’da bir çok ülke yılbaşı için omicron varyantın karşı sıkı önlemler almaya başladı.

Uzmanlar Kapalı Alanda Kalabalık Buluşmalar İçin Uyardı

Türkiye’de artmaya başlayan omicron varyantı vatandaşları endişelendiriyor. Dün itibariyle 39 binleri gören vaka sayıları omicron varyantının hızla yayılmasıyla artıyor. Uzmanlardan omicron varyantı ile ilgili açıklama gelirken özelliklede yılbaşında yapılacak kalabalık buluşmalar için uyarı yapıldı.

Önümüzdeki 15 Günde Vakalar Pik Noktasına Ulaşabilir

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, kalabalık yılbaşı kutlamalar için uyarıda bulundu. Odabaş, “Aşılama oranlarımızın yüksek olması olumlu ancak hatırlatma dozlarımızı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Kalabalık yılbaşı kutlamaları ve toplu yemekler vaka artışlarını tetikleyebilir. Önümüzdeki 15 günde yeni bir pik yaşayabiliriz. Günlük 50 bin vaka görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Vakalarda Artış Var

Odabaş, yatığı açıklamada: “Geçen seneye göre üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış var. Bu da maske-mesafe kuralına eskisi gibi uyulmadığının göstergesi. Önümüzdeki en büyük risk yeni yıl kutlamaları. Soluğu hastanede almamak için lütfen aşımızı olalım, kurallara uyalım ve maskeden taviz vermeyelim” şeklinde konuştu.

Omicron Varyantı Çok Daha Bulaşıcı

Omicron varyantının delta varyantından oldukça farklı olduğunu ifade eden Odabaş, “Omicron varyantının Delta varyantına göre klinik olarak ağır geçmediği ancak bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu biliniyor. Enfeksiyon bulaşma riskini azaltamazsak vaka sayılarının yoğunluğu yeni varyantları ortaya çıkarabiliyor. Bunun için de bulaşı kesmemiz gerekiyor” dedi.

Kapalı Alanlarda Maske Takılmalı

Kapalı alanlarda maske kullanılması gerektiğinin altını çizen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, “Kapalı alanlarda çift maske kullanalım. Geçen seneye göre üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış var. Bu da maske-mesafe kuralına eskisi gibi uyulmadığının göstergesi. Aşılama hızlandıkça biraz rehavet oluştuğunu gözlemliyoruz” açılmalarında bulundu.

Exit mobile version