Omicron varyantı İstanbul ve İzmir’e sıçradı! Bakan Koca flaş alarm verdi

Dünyayı etkisi altına alan, delta ve NU varyantından çok daha tehlikeli ve ölümcül olan Omicron varyantı Türkiye’ye de bulaştı. Omicron varyantı İstanbul ve İzmir’e sıçradığı duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni varyantın Türkiye’ye de yayılması sonrasında son dakika bir flaş açıklama yaptı.

Türkiye’de ki uzmanlar Omicron varyantı konusunda peş peşe açıklamalar yapmış ve bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini açıklamıştı. Bu tartışmalar devam ederken Bakan Koca’dan korkutan bir açıklama geldi;

Sağlık Bakanı Koca, “Bizde 6 Omicron vakası var. İstanbul’da 1, İzmir’de 5 vaka var.” dedi. Peki bu korkulan Omicron vakası nedir? İşte detaylar…

OMİCRON VARYANTI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Omicron ne kadar kolay yayılır?

Omicron varyantı muhtemelen orijinal SARS-CoV-2 virüsünden daha kolay yayılacak ve Omicron’un Delta’ya kıyasla ne kadar kolay yayıldığı bilinmiyor. CDC, Omicron enfeksiyonu olan herkesin, aşılanmış olsalar veya semptomları olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabileceğini umuyor.

Omicron daha ciddi hastalığa neden olur mu?

Omicron enfeksiyonlarının ve özellikle tam aşılanmış kişilerde yeniden enfeksiyon ve çığır açan enfeksiyonların diğer varyantlarla enfeksiyondan daha ciddi hastalığa veya ölüme neden olup olmadığını bilmek için daha fazla veriye ihtiyaç vardır.

Aşılar Omicron’a karşı işe yarar mı?

Mevcut aşıların ağır hastalıklara, hastaneye yatışlara ve Omicron varyantı ile enfeksiyona bağlı ölümlere karşı koruma sağlaması bekleniyor. Bununla birlikte, tam olarak aşılanmış kişilerde çığır açan enfeksiyonların ortaya çıkması muhtemeldir. Delta gibi diğer varyantlarla birlikte aşılar, ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümü önlemede etkili olmaya devam etti. Omicron’un yakın zamanda ortaya çıkması, aşılamanın ve güçlendiricilerin önemini daha da vurgulamaktadır.

Tedaviler Omicron’a karşı işe yarar mı?

Bilim adamları, COVID-19 için mevcut tedavilerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için çalışıyorlar. Omicron’un değişen genetik yapısına bağlı olarak, bazı tedavilerin etkili kalması muhtemelken, diğerleri daha az etkili olabilir.

Exit mobile version