GündemSağlık

Omicron Varyantının En Yaygın Belirtileri Açıklandı: Bu Belirtiler Varsa Test Yaptırın

Güney Afrika’da ortaya çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de birçok kişiye bulaşan varyant ile ilgili uzmanlar vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni mutasyonlu varyant Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yakından takip ediliyor. DSÖ tarafından “endişe verici varyant” olarak sınıflandırılan varyant için birçok ülke önlemlerini almaya başladı. Varyant ile ilgili en çok merak edilen bir diğer konu ise  yeni varyantta görülen belirtiler oldu.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada omicron varyantında görülen semptomların değiştiği ifade edildi. Ortaya çıkan omicron varyantı ile koronavirüs belirtileri baştan aşağıya değişti.

Omicron Varyantında Semptomlar Değişti

Uzmanlar tarafından yapılan omicron varyantı açıklamasında boğaz ağrısının erken omicron varyantı belirtisi olduğu ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri merkezli medya kuruluşu Business Insider tarafından yayımlanan analizde, omicron varyantı geçiren kişilerin öncelikle boğaz ağrısı şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvurduğu açıklandı. Yani varyant burundan önce boğazda tahribat yaratıyor.

Yine yayımlanan analizde omicron varyantı bulaşan hastalarda boğazda ağrı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, vücutta ağrı ile birlikte, sinüste doluluk ve baş ağrısının yaşandığı kaydedildi. ABD’nin Connecticut eyaletinde görevli Dr. Jorge Moreno, “Bu yeni varyant hastalarının belirtileri aynı. Kuru bir boğaz ağrısı ve bir şey yutmak istediklerinde keskin bir acı. Bu semptom diğer Kovid-19 semptomlarından önce çıkıyor. Boğazda bir gıcık gibi değil, boğazlarının kuru hissettiğini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Omicron Varyantının Belirtileri Kuru Öksürük ve Boğaz Ağrısı

Johns Hopkins Bloomberg Kamu Sağlığı Fakültesi’nde görevli Dr. Andy Pekosz yaptığı omicron açıklamasında ise, “Omicron varyantıyla ilgili bildiğimiz bir diğer şey de semptomların diğer varyantlara göre farklı olması. Kovid-19’da en çok karşılaşılan koku kaybı Omicron’da yok. Daha çok öksürük ve boğaz ağrısı Omicron’un belirtileri arasında” ifadelerini kullandı.