GündemSağlık

Omicron Yeterince Bağışıklık Sağlıyor Mu? Uzmanlardan Açıklama Geldi

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs geçirdiği mutasyon ve ortaya çıkan varyantları ile tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. İlk olarak Güney Afrika’da ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılan omicron varyantı bulaşma hızı ve dayanıklılığı ile bilim ve sağlık dünyasına endişe veriyor. Omicron varyantı tüm dünyaya bulaşmaya devam ederken ortaya çıkan varyant ile uzmanlardan endişe verici açıklama geldi. Omicron varyantı yeterince bağışıklık sağlamıyor mu?

Omicron Varyantıyla Toplumsal Bağışıklık Oluşmaz

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Tülek, Omicron varyantı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Omicron varyantını geçiren kişilerin tekrar enfekte olduğunu belirten Tülek, “Bu yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Omicron’da hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yaptığı açıklamada virüsün yeterince bağışıklık sağlamadığını belirten Tülek, “Örneğin, iki ay içerisinde Avrupa kıtasının en az yarısının Omicron enfeksiyonunu geçireceği öngörülüyor. Fakat buradaki sorun Omicron’un bağışıklık bırakıp bırakmadığı. Eldeki veriler kısıtlı ama biz biliyoruz ki Omicron’da tekrar enfeksiyon oranı yüksek. Bu da yeterli bağışıklık bırakmadığını gösteriyor. Dolayısıyla Omicron’da hastalığı geçirme yoluyla toplumsal bağışıklığın oluşması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Toplumun En Az Yüzde 90’nı Aşılanmalı

Koronavirüs aşılama oranları ile ilgili de açıklamalar yapan Tülek, “Kovid-19 açısından da toplumun en az yüzde 90’ının aşılanması gerekiyor. Fakat aşılanmada da farklılıklar var. Daha önceki aşıların koruyuculuk oranı yüksek ama birkaç ay sonra bağışıklamanın düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle bizim toplumsal bağışıklığa ulaşabilmemiz için toplumun en az yüzde 90’ının çok hızlı bir şekilde aşılanması lazım.

Çünkü virüsler mutasyona çok uygun, bu oranda aşılanmayı sağlayamazsak virüsün çoğalması, toplumda yayılması yeni mutasyonların, varyantların ortaya çıkmasına yol açacak. Bu nedenle toplumda çok yüksek düzeyde, hızlı aşılama gerekiyor. Aşılamada da sadece iki doz yetmiyor, artık hatırlatma dozunun da mutlaka olması lazım” açıklamalarında bulundu.

mRNa Aşılarının Etkisi Bir Süre Sonra Azalıyor

Zaman geçtikçe mRNa aşılarının bağışıklığını yitirdiğini belirten Tülek, “Türkiye’de 18 yaş üstünde iki doz aşılanmış bireylerin oranının yüzde 84’ün üstünde olduğuna işaret eden Tülek, “Ülkemizdeki verilerde 18 yaş üstünde toplumun büyük bölümü iki doz aşılanmış olarak gözüküyor. Fakat burada kişilerin hangi aşıyla, ne zaman aşılandığı önemli. Çünkü mRNA aşısı da olsa birkaç ay sonra bağışıklık düşüyor, Omicron’a karşı koruyuculuk çok azalıyor. Yani geçmişte yapılan iki doz aşılamanın şu an etkisi yok” dedi.

İnaktif aşıların koruyuculuğunun ise Delta ve Omicron’a karşı etkili olmadığını dile getiren Tülek, “Toplumuzdaki aşılanma oranlarının bu verilerle birlikte gösterilmesi önemli. Son üç ayda kaç kişi aşı oldu, kaçı mRNA’ydı ve kaç kişi hatırlatma dozunu yaptırdı? Bu bize gerçek rakamları gösterecektir.

Toplumsal bağışıklığa ulaşmamızın yolu aşılanma ama çok hızlı, yüksek oranda bir aşılanma. Bu nedenle herkesi aşılarını olmaya, belirlenen sürelerde hatırlatma dozlarını yaptırmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu.